Razlog zbog kojeg sve odgađate do zadnje minute

Možete li mi objasniti zašto imam potrebu odgađati poslove do posljednjeg trenutka, imam uvijek dovoljno vremena ali radim sve drugo, a obavezu tek kad stvarno zagusti. Tako sam i učio u školi. Imam 35 godina. Hvala.

Radi se o tome kako se vi osjećate i razmišljate kad je u pitanju ulaganje napora u ostvarenje vaših ciljeva (posao, obaveze i učenje su ciljevi koje ste si postavili), i koliko su ti ciljevi u skladu sa vašim osobnim vrijednostima i željama. Kada ulažemo napor u ostvarenje određenog cilja važno je prepoznati što nas pokreće ili motivira na određenu akciju- je li to izbjegavanje nekog neugodnog događaja ili posljedice, ili smo motivirani onim što ćemo dobiti, poboljšati ili unaprijediti. Osobu koja je motivirana na način da izbjegava posljedice može na djelovanje pokrenuti jedino ako jasno zna da će ju zahvatiti neugodni događaji kao npr. gubitak posla, pad ispita, gubitak statusa itd. Ako smo tip osobe koja se motivira na način kretanja prema nečemu, dobitkom, prije našeg djelovanja trebamo si predočiti što ćemo time dobiti ili unaprijediti. Nezadovoljstvo i tjeskoba često nastaje ako imamo postavljene ciljeve koji ne proizlaze iz naših želja(samopodudarni ciljevi) i interesa već su nam nametnuti utjecajem i očekivanjem okoline (vanjski ili ekstrinzični ciljevi).

Razmislite na koji način se motivirate i jesu li vaši ciljevi u skladu sa vašim željama, prisiljava li vas na djelovanje situacija ili osoba ili prisiljavate li sami sebe kako biste izbjegli osjećaj krivnje. Nije dobro pokušavati ostvarivati ciljeve u kojima ne možemo uživati ili koji su nam nametnuti izvana. Na djelovanje za koje nemamo unutarnju motivaciju ćemo teško skupiti snagu i najčešće ćemo odgađati.

Iva Stasiow, dr.med.

dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251
http://www.psihonet.net/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr