POTIČE RAPIDNO MRŠAVLJENJE I UBLAŽAVA JEDNU OD NAJNEUGODNIJIH BOLESTI: / Ovo je hrana koju trebate početi jesti već danas

Image

Evo zašto već od danas hrana s omega-3 masnim kiselinama treba biti na vašem jelovniku

2.3.2017.
15:29
VOYO logo

Bez masti u prehrani ne možemo i one su nužne da bi tijelo uopće moglo funkcionirati. U pravilnoj uravnoteženoj prehrani masti bi trebale činiti 30 posto dnevnog unosa kalorija, što znači 60-70 grama dnevno za odraslu osobu prosječne građe. Naravno da nije svejedno za koji oblik masnoća se odlučimo i prednost treba dati nerafiniranim biljnim uljima (maslinovo, ulje uljane repice, laneno ulje…) te masnoj ribi poput lososa i tune.

"Masti su važan segment naše prehrane, posebice omega-3 nezasićene masne kiseline za koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje mozga i razvoj fetusa, da štite od artritisa, srčanih i krvožilnih bolesti, depresije i demencije te da imaju snažan protuupalni učinak. Stoga treba posebice skrbiti o unosu omega-3masnih kiselina za djecu, trudnice, dojilje, sportaše i starije osobe", pojasnila je nutricionistica i farmakologinja Hrvatskog olimpijskog odbora Mimi Vurdelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masti koje pomažu u mršavljenju

Image
Foto: Thinkstock

Nije naodmet zapamtiti i da esencijalne masti imaju pozitivan učinak na smanjenje tjelesne težine jer, napomenula je Mimi Vurdelja, pomažu bubrezima u procesu izlučivanja vode, umanjuju apetit, smanjuju potrebu za slatkim i umanjuju osjećaj depresije. Izvrstan izbor nužnih omega-3 su plava riba (posebice haringa i losos) te masline i maslinovo ulje, a laneno ulje i lanene sjemenke, avokado i kikiriki poželjan su izvor biljnih masti. Te bi se namirnice stoga trebale što češće naći na jelovniku.

Omega-3 masne kiseline važan su nutrijent koji povoljno djeluje na zdravlje srca i pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, a najzastupljenije su u namirnicama životinjskog podrijetla, no esencijalna ALA omega-3 masna kiselina dolazi iz srca bilja. Zvijezdina funkcionalna linija Omegolsadrži najbolji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a dodatak vitamina E prava je zaštita stanica od oksidativnog stresa. Omegol linija dobila je i oznaku V koju dodjeljuje Europska udruga vegetarijanaca onim proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla, a potrošačima vegetarijanske i veganske prehrane omogućava da jednostavno i brzo prepoznaju i biraju proizvod za sebe. Za postizanje korisnog učinka Omegol ulja uzmite jednu jušnu žlicu ulja ili jedan obrok (20 g) Omegol namaza ili Omegol majoneze dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dobro raspoloženje

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega-3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Ublažava simptome artritisa

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline imaju protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega-3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za lakše održavanje tjelesne težine

Omega-3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica. Manjak omega-3masnih kiselina može usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina lakše ćete postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Pomažu u smanjenju lošeg kolesterola

U jednom su istraživanju znanstvenici ustanovili da čak 40% osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istodobnom povećanju HDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline smanjuju kroničnu upalu i reguliraju razinu krvnog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štite zdravlje očiju

Makularna degeneracija, suhoća oka i glaukom su samo neke od bolesti čiji nastanak možete spriječiti povećanjem unosa omega-3 masnih kiselina. Neki od najboljih biljnih izvora omega-3masnih kiselina su sjemenke lana, chia sjemenke, špinat, sjemenke konoplje, cvjetača, brokula i prokulice.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo