Nutricionisti otkrili koje stvari ne bismo trebali stavljati u salate, a često nam se nalaze na jelovniku

Image
Foto: Flickr

Salate koje sadrže proteine u obliku mesa, jaja, graha, orašastih plodova i sira ubitačno su kalorične

15.10.2016.
11:01
Flickr
VOYO logo

Za ručak salata zvuči kao zdrav izbor, ali ono što stavljate kao začin određuje koliko je zdrava ili ne. Najhranjivije i najbolje salate izbalansirane su sa četiri do pet sastojaka koji tom obroku dodaju različite okuse i hranjive tvari.

Salate koje sadrže proteine u obliku mesa, jaja, graha, orašastih plodova i sira ubitačno su kalorične. Nekoliko je nutricionista objasnilo Woman’s Healthu što treba izbjegavati u salatama da ne bismo žalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje: sjemenke i orašasti plodovi

Orašasti plodovi i sjemenke su izvanredan izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i vlakana. Četvrtina šalice osigurava potpunu dnevnu dozu omega tri masti. Orasi su bogat izvor biotina koji pomaže rastu zdravih noktiju i kose, lijepoj koži, manjoj depresiji, a masnoće pomažu apsorpciji vitamina iz salate koji su topljivi u mastima. Bademi su isto izvrstan izbor, bogati su E vitaminom, snažnim antioksidansom, a ravnotežom proteina, vlakana i masti jako dobro obuzdavamo glad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore: prženo ili pohano bilo što

Prženi dodatak salati je svakako slasno hrskav ali za to ćete platiti cijenu. Sve što ima po sebi mrvice i prženo je dodaje kalorije i procesuirane ugljikohidrate. Okus hrskavosti pokušajte dobiti suho preprženim sjemenkama buće koja će još dodati kalij i E vitamin.

Najbolje: krto meso i morski plodovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije samo najbolji način da se doda nešto substance u salatu (da nije tako prazna), nego je i vrlo korisno. Imunološki sustav je načinjen od različitih proteina pa prehrana u kojoj oni fale vodi njegovom kompromitiranju i povećanoj osjetljivosti na infekcije. Da bi obogatili i uravnotežili obrok, na salatu stavite losos, tunu ili sardine. Bogati su omega tri masnim kiselinama, a to su snažni antioksidansi.

Najgore: špek

Ne samo da slanina ima puno masti, već samo dvije tanke kriške imaju 7 grama masti i nose 100 kalorija. To je procesuirano meso i vodi karcinomu debelog crijeva. Ako tražite puniji okus salate, radije stavite piletinu sa roštilja, crveni luk i šaku graška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje: pečeno ili sirovo povrće

Pečeno povrće će sigurno salati dodati hranjive sastojke, slatkoću i teksturu za žvakanje. Određene hranjive tvari ovisno o vrsti povrća, dodaju vlakna koja daju osjećaj sitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore: sir

Sirevi su masni i imaju puno kalorija, više nego što većina nas uopće želi vjerovati. Ako baš želite sir, budite svjesni koliko ste dodali. Nemojte stavljati više od jedne kriške.

Najbolje: bobičasto voće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je voće krasnih boja pa obrok izgleda primamljivo i izvanredan izvor vlakana i C vitamina koji pomaže apsorpciji željeza iz salate. Smanjit ćete i želju za slatkim.

Najgore: sušeno voće

Sušeno voće pa što god vam kazali, ima dodanih šećera. Voće gubi volumen i vodu tijekom procesa dehidracije pa je porcija puno manja nego ako dodajete svježe voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje: tamni grah

Možda već u salati imate cijelu zbirku zrnja, ali najbolji je tamni grah. Ima najviše proteina, vlakana, vitamina i minerala. Šalica tamnog graha ima 15 grama proteina, 15 grama vlakana, 29 posto dnevne doze željeza i 22 posto dnevnih potreba za magnezijem. Tamna koža graha bogata je antioksidansima koji moguće štite od karcinoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore: kremasti preljevi za salatu

Gusti, kremasti preljevi su ozbiljan izvor kalorija i često sadrže šećer, umjetne sastojke, zasićene masti i natrij. Ima li u salati već kaloričnih sastojaka kao sir i orašasti plodovi, preskočite takav preljev, a dodajte limun ili šalšu. C vitamin u limunovom soku pomaže resorpciji željeza iz lisnatog zelenog povrća. Ili prelijte salatu maslinovim uljem koje je dobar izvor E vitamina i ima zdrave monozasićene masti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo