Biljni ekstrakt za mršavljenje možda nije najbolja ideja

Kod upotrebe prirodnih stimulansa, od izuzetne važnosti je biti educiran o djelovanju pojedine aktivne tvari. I prirodne tvari poput efedrina ne moraju biti sigurne za upotrebu.

Čuli ste za efedrin? Riječ je o alkaloidu biljke Ephedra sinica (Ma Huang), a predstavlja stimulativno sredstvo iz grupe simpatomimetika. Efedrin pojačava oslobađanje norepinefrina i pospješuje aktivnost središnjeg živčanog sustava. Također, stimulira metabolizam pri čemu dolazi do razlaganja triglicerida iz masnog tkiva i povećanja koncentracije masnih kiselina. To omogućava smanjenje masnog tkiva, i posljedično tjelesne mase, ali i bolje oblikovanje mišića.

Stimulativno djelovanje očituje se kroz pojačanu spremnost, pojačanje snage kontrakcije skeletnih mišića te smanjenje apetita. Zbog svega navedenoga efedrin je jednako popularan među sportašima i među osobama koje žele korigirati tjelesnu masu. Zbog sve raširenije upotrebe efedrina kako u amaterskim tako i u profesionalnim sportskim disciplinama, treba naglasiti da je efedrin na listi zabranjenih supstanci Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

Efedrin može imati brojne neželjene učinke!

Među najčešće neželjene nuspojave spadaju: drhtavice ruku, znojenje, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, vrtoglavica i osjećaj unutarnjeg nemira. Štoviše, FDA je dokumentirala 40 smrtnih slučajeva i više od 800 štetnih učinaka povezanih sa upotrebom efedrina. Medicinska upotreba efedrina je uglavnom ograničena na upotrebu kao nazalnog vazokonstriktora kod hunjavice.

Paracelsusova izreka ‘Svaki lijek je otrov, ovisno o dozi’ svakako je primjenjiva i na prirodne stimulanse. Svaki od njih, uz određen broj blagotvornih svojstava, sa sobom nosi i potencijalne rizike za zdravlje koji u najvećoj mjeri ovise o unesenoj dozi. Stoga je kod upotrebe prirodnih stimulansa, od izuzetne važnosti biti educiran o djelovanju pojedine aktivne tvari. Svakako je prije upotrebe najbolje konzultirati stručnjaka. Valja imati na umu i da ‘prirodno’ ne znači ‘sigurno’.

http://www.vitamini.hr/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr