Iako puno ljudi tako misli, netolerantnost na gluten nije alergija na hranu i ne znači nužno bolest celijakiju. Umjesto toga, radi se o stanju u vašim crijevima koje može negativno djelovati na sveukupno zdravlje i način života.
Neprobavljeni glutenski proteini (koji čine većinu u žitu i drugim žitaricama) ostaju u vašim crijevima i organizam ih tretira poput uljeza, te iritira crijeva i ravna mikrovile uzduž zida tankog crijeva. Bez mikrovila, imate znatno manju površinu preko koje apsorbirate hranjive tvari iz hrane.
Znamo kako su strašna bol, povraćanje i proljev nakon jela sigurni znakovi probavnih smetnji, ali kada gledamo na netaleranciju na gluten, većina tih znakova djeluje dosta općenito i neodređeno. No oni koji ostanu bez prave dijagnoze mogu nastaviti jesti gluten, čime si stvaraju rizik od autoimunih i drugih bolesti, kao i brojnih iscrpljujućih, frustrirajućih i neugodnih simptoma.
Ovdje navodimo osam općih znakova netolerancije na gluten, te vas molimo da se konzultirate sa svojim liječnikom ako ste iskusili teže oblike bilo kojeg od slijedećih simptoma.
1. Bol u trbuhu
Probavni problemi vjerojatno su najočitiji znak netolerancije na gluten. Nakon što pojedete hranu koja sadrži gluten, često možete iskusiti plinove, nadutost, proljev ili zatvor. Konzumiranjem takve hrane možete oštetiti unutarnju stijenku tankog crijeva, što opet može rezultirati slabijom absorpcijom minerala, vitamina i većine hrane koju pojedete.
2. Vrtoglavica
Brojni ljudi koji pate od netolerancije na gluten često osjete dezorjentiranost i čudan osjećaj kako gube ravnotežu nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, ali ne dovedu jedno u vezu s drugim.
Taj čest osjećaj magle u mozgu nije normalan, a eliminiranjem glutena iz prehrane osjetiti ćete kako i epizode vrtoglavice nestaju.
3. Nagle promjene raspoloženja
Ako je vaš trbuh nezadovoljan s hranom koju jedete, onda će biti i vaš mozak. Ljudi koji su netolerantni na gluten često su neobjašnjivo iziritirani, tjeskobni, ili zabrinuti.
Depresija i anksioznost spadaju među 55 bolesti koje uzrokuje gluten.
4. Kronična migrena
Glavobolje su česta boljka kod ljudi koji su netolerantni na gluten. Dok to nije povezano s jednim konkretnim tipom glavobolje, bol se najčešće pojavljuje 30 do 60 minuta nakon jela.
Česte migrene mogu dovesti i do zamućenog vida i bola oko očiju.
5. Svrab na koži
Kada vaša crijeva imaju problema s probavljanjem glutena, u njima dolazi do upale, što se 'prema van' izražava preko kože. Zbog toga je osjetljivost na gluten često povezana s problemima s kožom, poput ekcema ili psorijaze. Imunosustav odgovara na probleme u probavnom sustavu tako što stvara antitijela koja uzrokuju suhu, svrbljivu kožu.
Ti simptomi mogu rezultirati u brojnim besanim noćima provedenim u češanju koljena i lakata.
6. Fibromialgija
Fibromialgija je kronična bolest koja prouzrokuje raširene bolove u vašim mišićima, ligamentima i tetivama. Pogađa oko 4 posto stanovništva, uglavnom žene. Izbjegavanje glutena moglo bi ju ublažiti.
7. Kroničan umor
Logično je da kada vam tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari, a mozak vam ide gore - dolje, da se osjećate iscrpljeno i umorno. Čak i ako spavate osam do devet sati, i dalje se budite potpuno bez snage. To bi mogao biti znak nekog većeg problema.
Kada vam tijelo stalno pati od upale i troši energiju pokušavajući ukloniti neželjeni gluten, tada će vam se i energija potrošiti brže i lakše nego normalno.
8. Netoleranost na laktozu
Gluten i netolerantnost na mliječne prerađevine imaju jako slične simptome, i ponekad dolaze zajedno. Ovo je možda najneočekivaniji znak netolerantnosti na gluten, ali je jako važan.
Ako vam već laktoza predstavlja probleme u prehrani, dobre su šanse da ne podnosite niti gluten. Postoji specifična vrsta šećera koja se nalazi u mlijeku i mliječnim prerađevinama a koja može potaknuti probavne probleme te dodatno otežati već ionako neugodne simptome netolerancije na gluten.