Navika koje se ne odričemo ni nakon srčanog udara

Čim popusti strah od smrti, pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar vraćaju se lošim starim navikama. Brzu hrane počnu grickati već šest mjeseci nakon udara.

21.2.2011.
14:45
VOYO logo

Bilo bi logično da pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar iz prehrane u potpunosti izbace brzu hranu. Čini se da im to uspijeva u prvih šest mjeseci nakon udara, dok su još preplašeni i zabrinuti za svoje zdravlje. No, nakon navedenog razdoblja više od polovine ih ne može izdržati da bar jednom tjedno ne navrate u omiljeni fast food restoran.

arti-200907280095006To su pokazali rezultati istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Cardiology. Od gotovo 2.500 pacijenata sa srčanim udarom koji su obuhvaćeni istraživanjem, što ga je proveo John Spertus sa Sveučilišta Missouri u Kansas Cityju, 884 ili 36 posto ih je odgovorilo kako su mjesec dana prije udara često konzumirali brzu hranu. Ustanovljeno je da često znači jednom tjedno ili češće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i pola godine nakon pretrpljenog srčanog udara, velik dio nije uspio odoljeti iskušenju. "Ponovno povremeno konzumiranje brze hrane, što se ne odnosi isključivo na hamburgere i pržene krumpiriće, povećano je kod određenog broja pacijenata šest mjeseci nakon hospitalizacije.

Uglavnom je riječ o mlađim pacijentima, muškarcima, zaposlenima i manje obrazovanim pacijentima. No, istraživanje je pokazalo da su stariji pacijenti, kao i oni kojima je ugrađena premosnica pola godine nakon udara izbjegavali brzu hranu", rekao je Spertus, dodavši kako se neposredno prije napuštanja bolnice sa svim pacijentima obavlja razgovor i daju im se upute o načinu prehrane kojega bi se trebali pridržavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201005190033006 arti-200903260417006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo