Namirnice koje vas truju, a da toga niste ni svjesni

Volite bijelo vino, pivo, prokulice, tunu, losos? Budite oprezni – neke činjenice koje donosimo mogle bi vas šokirati.

13.12.2013.
8:56
VOYO logo

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da upravo navedene namirnice u ljudskom tijelu povećavaju razine arsena. Tuna i srdela također se nalaze na tom popisu, ali i crno vino, no ipak u znatno manjem omjeru.

Arsen je element koji se prirodno pojavljuje u okolišu, ali nije riječ o zdravom elementu. Dugotrajna izloženost arsenu, čak i malim količinama, povezuje se s povećanim rizikom od raka pluća, kože i mjehura, kao i dijabetesom tipa 2 te kardiovaskularnim bolestima. Ljudi koji jednom tjedno jedu plavu ribu, poput lososa, tune i srdela, imaju sedam posto veće razine arsena u usporedbi s onima koji takvu ribu jedu manje od jednom mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino i pivo u ovoj priči izgledaju još i gore: ljudi koji su priznali da popiju čašu vina ili dvije i pol čaše piva svaki dan, imaju 20 do 30 puta veće razine arsena u tijelu od onih koji ne piju ova pića. Znanstvenici nisu sigurni koji je razlog ovome. Začuđuje i to što je voda također veliki izvor arsena.

Što se prehrane tiče, znanstvenici tvrde da je najbolji način da izbjegnete izloženost arsenu iz hrane taj da jedete što raznovrsniju hranu i da ne jedete jednake namirnice svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo