Namirnice koje slabe i jedna koja jača upaljene zglobove

Ako vas muči giht, a to je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima ne biste smjeli jesti niz namirnica, uključujući i morsku ribu.

29.2.2012.
8:00
VOYO logo

Zbog povišene vrijednosti mokraćnih kiselina tj. gihta mnogi se odriču i omega-3 kiselina koje bi im možda trebale zbog drugih zdravstvenih problema kao što su primjerice povećane vrijednosti kolesterola i triglicerida.

Njihov problem je činjenica što povišenu koncentraciju mokraćne kiseline u tijelu uzrokuje hrana bogata purinima poput mesa i ribe. Točno je da osobe oboljele od gihta moraju izbjegavati uzimanje takve hrane kako bi smanjili razinu mokraćne kiseline, a samim time i intenzitet simptoma. Pojedinci mogu imati koristi ako reduciraju hranu bogatu purinom. To uključuje i pivo i druge alkoholne napitke, inćune, sardine (u ulju), riblju ikru, haringe, kvasac, iznutrice (jetra, bubrezi), grahorice (primjerice, sušeni grah, grašak i sojina zrna), mesne prerađevine, bistre juhe, umake, gljive, špinat, šparoge, cvjetaču i perad. I gubitak težine može pomoći smanjenju stupnja mokraćne kiseline kod ljudi prekomjerne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Purini su molekule koje čine sastavni dio našeg genetskog materijala. Međutim, masne kiseline pa tako i omega-3 masne kiseline u svom sastavu nemaju purine. Stoga i oboljeli od gihta mogu slobodno uzimati 100 % pročišćeno riblje ulje. Štoviše, s obzirom na protuupalni učinak omega-3 masnih kiselina poželjan je njihov svakodnevni unos.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo