Morske alge u prehrani

Što mislite o upotrebi morskih algi? Biste li ih preporučili u prehrani, ako da, koju vrstu?

17.3.2012.
10:55
VOYO logo

Alge spadaju u morske trave, a u prehrambene svrhe se najviše koriste u Japanu i Kini te na britanskom otočju. Važan su dio makrobiotičke kuhinje, preko koje postaju popularne i u Hrvatskoj.

S nutritivnog stajališta riječ je o kvalitetnim namirnicama niske kalorijske vrijednosti i niskog udjela masti, a sadrže brojne minerale, vitamine, fitokemikalije, proteine te prehrambena vlakna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od pozitivnih učinaka na zdravlje su smanjenje apsorpcije masti i snižavanje 'lošeg' LDL kolesterola. Kao izvor joda u prehrani, važnog za funkcioniranje štitnjače i bazalnog metabolizma, dobra su pomoć pri mršavljenju, a zahvaljujući svojim sastojcima doprinose osjećaju sitosti. Neke alge pokazuju antibakterijsko i antioksidativno djelovanje, a kao pomoć kod visokog krvnog tlaka mogu imati protektivno djelovanje na srce.

U prehrani se najviše koriste kombu, wakame, nori i arame alge. Možete ih, cijele ili u oblilku začina, pripremati nekoliko puta tjedno za salate, juhe, variva itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wakame alge su poznate u makrobiotici po okrijepnim miso juhama, kombu alge se dodaju jelima od grahorica radi lakše probavljivosti, a katkad se koriste i u obliku čaja. Arame alge su najblažeg okusa i čest dodatak salatama, kuhanom povrću ili juhama. Nori alge su popularne po pripremi sushija, a mogu se pržiti ili jesti osušeni listići sami.

Jedan od razloga njihove raširene upotrebe jeste i njihova mogućnost da na sebe vežu nepotrebne elemente, poput radioaktivnih tvari! Određene vrste algi se koriste i kao dodaci prehrani, poput Sipruline ili Cholerelle, a posebno se preporučuju vegetarijancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo