Kuhani ili pečeni kukuruz jedan je od najzdravijih fast-food proizvoda koji ćete kupiti na cesti. No, neki ga sve češće, a potpuno nepravedno, trpaju u isti koš s nezdravom hranom.
Najveći mitovi o kukuruzu
Većina kukuruza je genetski modificirana Čak je i u SAD-u samo tri do četiri posto kukuruza uzgojenog za ljudsku konzumaciju GM. U Hrvatskoj se GMO ne prodaje.
Kukuruz deblja, zato se njime tovi stoka Kukuruz ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Drugim riječima, kukuruz je zapravo jedna od zdravijih namirnica! To što ga neki natope maslacem i nerazumno sole je druga priča.
Kuhanje čini kukuruz manje hranjivim Antioksidativna aktivnost, koja pomaže u zaštiti organizma od raka i srčanih bolesti, zapravo se povećava kad kukuruz omekša.
Kukuruz ne sadrži zdrave sastojke Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dvije fitokemikalije koje čuvaju zdrav vid, a ima i korisna dijetalna vlakna (3 grama po klipu).
Kukuruz treba birati prema boji zrna Raznolikost je daleko manje važna od svježine. Bilo koji kukuruz može biti loš ako je star. Ni boja nije ključna za kvalitetu. Žuta, bijela, dvobojni, ništa ne smeta. Boja ovisi od regije do regije.