Kukuruz šećerac – zdravlje na svakom koraku

Kukuruz, a posebno šećerac, nezasluženo je na lošem glasu kod raznih 'stručnjaka'. Šećerac ima sočno i ukusno zrno, koje osim škroba sadrži i bjelančevine, te je stoga i vrlo zdrav.

7.7.2012.
10:28
VOYO logo

Kuhani ili pečeni kukuruz jedan je od najzdravijih fast-food proizvoda koji ćete kupiti na cesti. No, neki ga sve češće, a potpuno nepravedno, trpaju u isti koš s nezdravom hranom.

Najveći mitovi o kukuruzu

Većina kukuruza je genetski modificirana Čak je i u SAD-u samo tri do četiri posto kukuruza uzgojenog za ljudsku konzumaciju GM. U Hrvatskoj se GMO ne prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuruz deblja, zato se njime tovi stoka Kukuruz ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Drugim riječima, kukuruz je zapravo jedna od zdravijih namirnica! To što ga neki natope maslacem i nerazumno sole je druga priča.

Kuhanje čini kukuruz manje hranjivim Antioksidativna aktivnost, koja pomaže u zaštiti organizma od raka i srčanih bolesti, zapravo se povećava kad kukuruz omekša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuruz ne sadrži zdrave sastojke Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dvije fitokemikalije koje čuvaju zdrav vid, a ima i korisna dijetalna vlakna (3 grama po klipu).

Kukuruz treba birati prema boji zrna Raznolikost je daleko manje važna od svježine. Bilo koji kukuruz može biti loš ako je star. Ni boja nije ključna za kvalitetu. Žuta, bijela, dvobojni, ništa ne smeta. Boja ovisi od regije do regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo