Mitovi o slatkom

KLJUČ JE U UMJERENOSTI: Da li je šećer stvarno toliko loš?

Svi znamo da je šećer svuda oko nas – u voću, piću, alkoholu, pa čak i kruhu.

No koliko je šećer stvarno štetan po naše zdravlje?

Australske dijetetičarke Alex Parker i Anna Debenham objasnile su kako to da se šećer nalazi svuda oko nas te zašto je još uvijek važan dio naše prehrane, piše Daily Mail.

JESTE LI OVISNI O SLATKOM? Riješite test i saznajte uživate li u šećeru ili on gospodari vašim životom

Šećer nam je potreban

“Sve bi se trebalo koristiti umjereno, a potrebni su nam i sol i šećer da bismo preživjeli”, kaže dvojac.

“Važno je zapamtiti kako se moramo fokusirati na prehranu u cijelini, a ne razmišljati samo o šećeru ili ugljikohidratima ili soli”

Tako i mlijeko sadrži prirodni šećer koji u kombinaciji s kalcijem jako koristi našem tijelu.

“Kravlje mlijeko sa smanjenom količinom masti ima manje šećera i masti, što je sjajno ako želite izgubiti težinu ili vam se ne sviđa okus punomasnog mlijeka”, kažu Alex i Anna. “No važno je ne zaboraviti i na osobne preferncije.”

“Bezmliječne alternative postale su dosta popularne u zadnje vrijeme zbog trendova u prehrani ali one često sadrže dosta šećera. Ista star je i s mijekom s dodanim okusom.”

Čuvajte se skrivenih šećernih bombi. Uvijek dobor provjerite sastojke ako niste sigurniFoto: wademcmillan/Thinkstock

I med je šećer

Iako je med prirodan šećer, Anna i Alex kažu kako se još uvijek računa kao dodani šećer u pakiranoj hrani.

“Ljudi možda ne misle kako se radi o šećeru jer u sastojcima piše med, sirup od slada ili kukuruza ili šećerna trska”, kaže dvojac.

S obzirom da su dijetetičarke i obožavateljice hrane, kažu kako ih ljudi često pitaju da li je voće zdravo ako ima tako velike količine šećera.

“Ponovo, sve je u umjerenosti ali voće sadrži prirodne šećere koji su dobri. No preporučujemo svježe voće, jer kod sušenog komadići se mogu zavući među zube, posebno kod djece, te prouzročiti karijes.”

Pazite na poredak sastojaka

Preporučuju da se svakoga dana jede svježa hrana, ali razumiju kako mnogi ljudi nemaju uvijek vremena kuhati.

“I mi uvijek imamo u nekoliko svježe zamrznutih obroka u zamrzivaču. Zamrznuti su obroci dobri jer već imate određene porcije a i bolji su nego da naručujete hranu.”

Sastojci su uvjek poredani po količini, te na to morate obratiti pažnju. “Ovisi i o onome što želite, izgubiti na težini ili nešto drugo, ali definitivno ne želite vidjeti šećer kao treći sastojak.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr