Kad koristiti, a kad nikako ne koristiti koru limuna

Kora limuna ima privlačnu aromu i sadrži spektar vitamina, minerala i vlakana (stvari poput kalcija, kalija i vitamina C).

18.12.2013.
11:02
VOYO logo

Limunova kora je jestiva i sasvim sigurna, ali samo u slučaju da je riječ o organski uzgojenom voću bez upotrebe pesticida i fungicida. Isto pravilo vrijedi i za ostale agrume poput limete, naranče, mandarine ili grejpa. Budući da se u mnogim našim krajevima može uzgojiti limun u vrtu, a u hladnijima on uspijeva u zatvorenom ili na balkonu, svako kućanstvo može si priuštiti organski uzgojen limun.

Osim pesticida na koru raznog voća proizvođači stavljaju fungicide i vosak zbog kojeg plodovi ne trunu pod utjecajem bakterija te se sjaje i tako brže prodaju. Samo pranje vodom neće skinuti kemikalije, a kamoli pesticide koji su se nataložili u voću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se guljenjem gube minerali i vitamini, koru voća koje nije uzgojeno po principima organskog ekološkog uzgoja ne treba koristiti.

Koristite koru organski uzgojenog limuna

Kora limuna ima privlačnu aromu i sadrži spektar vitamina, minerala i vlakana (stvari poput kalcija, kalija i vitamina C). Istina, previše kore će dati gorak okus hrani pogotovo ako koristite dosta bijele kožice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limunova kora ima širok spektar koristi, od miješanja u maslac, uz jela s ribom, u smjesi za kolače i tortu ili za cijeli hrpu slanih jela.

Zanimljivo da se u organskom vrtlarstvu kora limuna koristi kao prirodni pesticid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo