godine i zdravlje / Jednu namirnicu nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine

Image
Foto: Thinkstock

Kako starimo, razina kolesterola raste i povećava se rizik za kardiovaskularne bolesti, pa je ovo izuzetno važno za osobe koje su starije od 50 godina

2.11.2019.
7:00
Thinkstock
VOYO logo

Jaja su odlična opcija za ljude koji traže jednostavan i zdrav doručak. Međutim, mnogi čine pogrešku jer dodaju mlijeko ili vrhnje u nadi da će dobiti tu, tako savršenu teksturu jela. Nažalost, vrhnje je bogato zasićenim masnoćama, što dovodi do povećanja kolesterola, što je loš recept za ljude starije od 50 godina. Zato bi bilo dobro uvesti i ove male promjene u prehrani. Pripremajte jaja bez mlijeka ili vrhnja.

Kao i uvijek, možete jesti gotovo sve umjereno, a ni vrhnje nije iznimka. Međutim, ako ujutro već pijete kavu s mlijekom, dobra ideja je da preskočite mlijeko ili vrhnje u doručku. Kako starimo, razina kolesterola raste i povećava se rizik za kardiovaskularne bolesti, pa je ovo izuzetno važno za osobe koje su starije od 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

"Istraživanja pokazuju da su upravo zasićene masnoće koje se nalaze u namirnicama poput mlijeka i mliječnih proizvoda imale veći utjecaj na podizanje lošeg kolesterola", izjavio je nutricionist Toby Amidor za Food Network.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je paziti na kombiniranje namirnica 

Kako nam je ranije objasnila nutricionistkinja Matković Melki vrlo je važno imati uravnoteženu prehranu kako ne bismo imali visoku razinu kolesterola. "Prehrana je također bitna te su preporuke da se prehrambeni kolesterol tj. hrana bogata kolesterolom jede umjereno kako se dnevno ne bi unijelo više od 300 mg kolesterola kroz namirnice. Također, ako se jede hrana bogata kolesterolom (meso, mesne prerađevine, jaja, mliječni proizvodi) važno je da se kombinira s hranom bogatom vlaknima (povrćem i voćem, integralnim žitaricama i sjemenkama) koje smanjuje njegovu apsorpciju."

Također je vrlo važno da svatko od nas razmisli koliko konzumira određene namirnice, pa i jaja. "Ako su dio uravnotežene prehrane jaja se mogu redovito konzumirati, točan broj jaja tjedno ovisi prije svega o zdravstvenom statusu osobe, dobi, spolu i razini tjelesne aktivnosti, ali i o ostatku prehrane koji konzumira i s kojim namirnicama ta jaja kombinira", objasnila je nutricionistkinja Matković Melki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo