Špinat
Bogat je biljnim vlaknima na bazi omega-3 i folne kiseline, koje pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze.
Preporučena dnevna doza je 1 šalica svježeg špinata ili 1/2 šalice kuhanog .
Zamjene za špinat: kelj, kineski kupus, zelena salata.
Jogurt
Pomaže u jačanju imuniteta i štiti od raka.
Preporučena dnevna doza je 1 šalica jogurta.
Zamjene za jogurt: kefir, soja jogurt
Rajčica
Istraživanja pokazuju da su namirnice bogate likopenom mogu smanjiti rizik od upale mjehura, pluća, prostate, kože, i raka želuca, kao i smanjiti rizik od koronarne arterijske bolesti.
Preporučen dnevni unos je 22 g likopena što iznosi 8 mini rajčica ili čašu soka od rajčice.
Zamjene za rajčicu: lubenica, crveni grejpfrut, japanska jabuka, papaja, guava.
Mrkva
Sadrži karotenoid koji sprečava širenje raka, ali i smanjuje rizik od astme i artritisa.
Preporučen dnevni unos je pola šalice.
Zamjene za mrkvu: slatki krumpir, bundeva, mango, žuta paprika babura.
Borovnice
Najbogatije su antioksidansima. Sprečavaju širenje raka, dijabetes i gubitak pamćenja koji se pojavljuje s godinama. Dobre su i za očuvanje kardiovaskularnog sustava jer sadrže vitamine A i C, a bogate su i vlaknima.
Preporučen dnevni unos je 1 šalica svježih borovnica, ili 1/2 šalice smrznutih ili sušenih borovnica.
Zamjene za borovnice: akai bobice, grožđe, šljive, suho grožđe, jagode.
Crni grah
Sve vrste graha su dobre za srce, ali ništa ne može na mozak toliko dobro utjecati kao crni grah. To je zato što je crni grah pun antocijana, antioksidanasa koji su pokazali poboljšanje funkcije mozga.
Preporučeni dnevni unos je 1/2 šalice.
Zamjene za crni grah: grašak, bob
Orasi
Orasi su bogatiji omega-3 masnim kiselinama od lososa, i sadrže više polifenola od crnog vina.
Preporučen dnevni unos je 1 do 7 oraha.
Zamjene za orahe: bademi, kikiriki, pistacije, lješnjaci.
StvarUkusa/Magazin.hr