Česti simptomi koje nikako ne smijete ignorirati

Doktorica Anita Johnson iz Cancer Treatment Centers of America izdvojila je iz svog iskustva u radu s oboljelim od raka šest najčešćih simptoma tumora.

Nadutost, prebrz osjećaj sitosti i bol u zdjelici
Svi navedeni simptomi mogu biti simptomi raka jajnika, stoga bi bilo najbolje da posjetite liječnika. Znak ove opake bolesti može biti i česta potreba za odlaskom na toalet. Ipak ne morate paničariti jer može biti riječ i o manje opasnim uzrocima.

Bolno mokrenje, abnormalno krvarenje nakon menopauze
Problemi s mokrenjem i neobičan vaginalni iscjedak ili krvarenje (osobito nakon menopauze) neki su od simptoma raka maternice.

Depresija, gubitak kilograma, promjene u boji urina i kože
Depresija i gubitak apetita često prethode raku gušterače, a neki od ranih simptoma su i tamni urin i stolica boje gline, kao i promjene boje kože. Sve su to ozbiljni simptomi zbog kojih se trebate obratiti liječniku.

Promjene u radu crijeva i krv u stolici
Ukoliko imate proljev ili zatvor koji traje više od nekoliko dana ili rektalna krvarenja, tamnu stolicu i krv u stolici to može biti razlog za zabrinutost. Sve navedeno su ujedno i simptomi raka debelog crijeva.

Promjene na koži, povećanje limfnih čvorova pod pazuhom
Znakovi upozorenja za rak dojke mogu biti različiti za mnoge, no najvažnije je paziti na promjene u izgledu dojki i bradavica. Zadebljanja na dojki ili ispod pazuha mogu biti simptomi ove opake bolesti. Pripazite i na crvenilo na dojci što također može biti znak raka dojke. Promjene u veličini, obliku i boji madeža i pjega mogu biti znak melanoma.

Promuklost, otežano disanje, bol u ramenu
Česti kašalj i promuklost mogu biti znak raka pluća, a promuklost može biti znak i raka grkljana ili štitnjače. I bol u ramenu može biti znak tumora koji raste, piše galtime.com.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr