Kilogrami s kojima ćete najduže poživjeti

Analiza 100 studija koju je provela američka vlada pokazuje da ljudi normalne težine umiru nešto ranije od onih koji imaju malo više kilograma. Istovremeno, ako niste tek malo, nego prilično deblji, imate tri puta veće šanse umrijeti prije vremena.

Pod normalnom težinom smatra se ukoliko osoba ima indeks tjelesne mase (ITM) između 18,5 i 24,9. Debeli ste ako vam je ITM između 25 i 29,9, a pretili su svi oni čiji je ITM 30 ili veći.

Bucmasti ljudi, dakle oni čiji je ITM od 25 do 30, žive nešto duže jer imaju više masnih rezervi ukoliko izgube kilograme zbog lošeg zdravlja ili godina, a ovo vrijedi i za muškarce i za žene.

Osim toga, kod onih s nešto više kilograma liječnici će zbog straha od povišenog tlaka i dijabetesa gledati na rane simptome bolesti, daleko češće nego kod onih s normalnom težinom.

Po jednoj teoriji bucmasti navodno više vježbaju i jedu bolje nego mršavi koji se izgladnjuju, puše ili potiskuju apetit.

Međutim, ako vam je ITM 35 ili viši, spadate u grupu opasno pretilih, a što vam je ITM veći, to je i veća šansa da ćete umrijeti prije vremena, objavljeno je u Journal of the American Medical Association.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr