Međutim, ova hrana je još uvijek dobar izvor magnezija, fosfora, mangana i drugih minerala, ali otkrivamo vam što bi se moglo dogoditi ako redovito jedete bijelu rižu.
Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva najčešće razloge zašto imate zatvor.
2. Možda ćete imati povišen šećer u krvi: Bijela riža ima visok glikemijski indeks, a prema studiji, njezina redovita konzumacija može povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, riža je jedna od namirnica koja često nalazi svoje mjesto na našim stolovima pa je kao alternativa bolje konzumirati integralnu rižu umjesto bijele. Iako je još uvijek bogata ugljikohidratima, njeni antioksidansi, vlakna, minerali i vitamini mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.
6. Nakupljanje masnog tkiva na trbuhu: Toksini koje unosite kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišete pomažu nakupljanju masnog tkiva na trbuhu. To se događa jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dolaze u abdomen i ostaju ondje. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.
4. Može povećati razinu kolesterola: Iako riža ne sadrži kolesterol, ipak može dovesti do povećanja triglicerida ili razine kolesterola. Konzumiranje velikih količina riže dovodi do viška šećera u krvi, što može uzrokovati skok triglicerida, a time i povećanje razine kolesterola.
A MISLILI STE DA JE ZDRAVIJA OD TJESTENINE ILI KRUMPIRA... / Česta konzumacija bijele riže može imati zabrinjavajuće posljedice po zdravlje
Riža je osnovna namirnica za više od polovice svjetske populacije, a redovito je konzumiraju ljudi diljem svijeta. Iako se smeđa riža smatra zdravijom od bijele jer je bogatija vitaminima i mineralima, ljudi ipak radije jedu bijelu rižu.