dobro jutro! / 5 najzdravijih doručaka koje ćete pripremiti u trenu

Image
Foto: www.profimedia.hr

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, a osim što ga nije dobro preskakati (jedino ako niste na postu), bitno je da bude kvalitetan. S obzirom da smo ujutro pospani i nerijetko nemamo ideju što jesti, o doručku je dobro razmišljati dan unaprijed kako ne bismo završili u pekarnici. Kliknite SLJEDEĆA i doručkujte zdravo

25.11.2019.
14:46
www.profimedia.hr
VOYO logo

Zobene pahuljice

Riječ je o klasičnom, zdravom doručku koji se vrlo jednostavno priprema i idealan je za zimske dane jer grije organizam. Zob obiluje vlaknima te složenim ugljikohidratima koji nas dugo drže sitima. Osim toga bogata je vitaminima i mineralima te vrlo dobro djeluje na crijeva i želudac. 

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

(FOTO:  Sandra Šimunović/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja

Na kajganu, tvrdo kuhana ili na oko - što god izabrali, dobro je. Jaja su odličan izvor proteina ključnih za izgradnju mišića folne kiseline, vitamina D i E te vitamina B skupine. Žumanjak je najbolji prirodni izvor kolina (jednog od vitamina iz skupine B), nutrijenta važnog za mozak i jetra te neurološki razvoj fetusa. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Svježi sir

Šalica svježeg sira sadrži 25 grama proteina. Jedna od tradicionalnih hrvatskih doručaka je onaj koji se sastoji od sira i vrhnja, a nerijetko ga, osobito zimi "podebljamo" špekom i lukom. U proljeće umjesto špeka idu rotkvice, a luk zamijeni mladi luk. 

Studija provedena na Sveučilištu Missouri pokazala je da su osobe koje su dnevno jele visokoporteinski doručak (primjerice svježi sir), dulje bile site i tijekom dana u organizam unijele manje kalorija, piše portal Shape.com. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Avokado

Jedan od najzdravijih doručaka koje brzinski možete pripremiti dok čekate da vam zavrije kava je tost s avokadom. Tostirajte kruh i na njega stavite šnitu avokada. Začinite ga kajenskim paprom ili čilijem, a ako ne volite ljuto, pokapajte s par kapi limunovog soka. Možete ga obogatiti sjemenkama sezama ili češnjakom i maslinovim uljem.

Polovica avokada sadrži četvrtinu preporučene dnevne količine vlakana, obiluje omega-3 masim kiselinama, vitaminom E, a kalija ima više od banane. Avokado snižava loš kolesterol.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pixabay)

Kruh od cjelovitog zrna s domaćim pekmezom ili medom

Ovaj kruh koristite i kada radite tost s avokadom. Kruh od cjelovitog brašna obiluje nutrijentima iz žitarica od kojih je napravljen, sporije se probavlja te će vas duže držati sitim. Domaći pekmez ili med dat će vam potrebnu energiju. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo