Prije nego krenete u sve popularniju proizvodnju domaćeg piva i uzgoj hmelja, nekoliko je stvari koje trebate znati.
Za uzgoj hmelja u nasadu nisu poželjne muške biljke jer se oplodnjom ženskim cvjetova smanjuje njihova tehnološka vrijednost.
U uzgoju hmelja veliku ulogu ima temperatura. Temperature od 7 stupnjeva u travnju i 11 stupnjeva u svibnju nepovoljno utječu na uzgoj hmelja, prvenstveno, na njegov rast i razvoj, dok visoke temperature utječu na bujniji porast i smanjenje priroda.
U vrijeme kada hmelj cvate, kroz srpanj i kolovoz, najpogodnije su temperature od 20-22 stupnja.
Pri uzgoju hmelja treba voditi brigu i o površini na kojoj se misli uzgajati, odnosno, hmeljarniku. Nasadi u hmeljarniku trebaju biti izloženi suncu i ako je moguće imati blagi nagib.
Hmelj nema velike potrebe za vodom, no za pravilan uzgoj hmelja važno je da vlažnost zraka bude između između 70-80%.
Gnojidba je važa za uzgoj hmelja, i hmeljarnik je najbolje gnojiti sa stajskim gnojivom i mineralnim gnojivima.
Sa uzgojem hmelja i njegovom sadnjom možete krenuti u listopadu ili krajem ožujka odnosno početkom travnja.
Uzgojeni hmelj za berbu je spreman u drugoj polovici kolovoza kada su šišarice, odnosno ženski cvjetovi zlatno žute boje sa blijedim uzdužnim prugama, a pod pritiskom prstiju šušte i lijepe se za prste.
Obrani uzgojeni hmelj ima oko 80% vode, i zato se treba sušiti u posebnim sušarama za hmelj.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!