Čuvanje voća i povrća / Kako čuvati avokado prije i nakon rezanja

Image
Foto: Pexels

Namirnica koja je polako ali sigurno ušla u našu prehranu budući da je postala prilično lako dostupna. Ipak se mnogi još uvijek pitaju kako čuvati avokado.

10.7.2018.
0:06
Pexels
VOYO logo

Avokado je lako probavljivo voće, koje je cijenjeno zbog velike količine omega -9 masnih kiselina u njegovom sastavu.
Iako ima specifičnu teksturu a i značajan udio masti, upravo mu to daje mogućnost izrade laganih namaza, a odlično se slaže s jajima, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem. Odnedavno nam je dostupno i ulje avokada.

Uobičajeno je da se avokado služi kao povrće, ali to je vrsta tropskoga voća bogatog i karakterističnog orašastog okusa. Moramo spomenuti i da je to vrlo vrijedna  voćka koja je istovremeno bogata jednostruko nezasićenim masnim kiselinama te posebno blagotvornom oleinskom kiselinom. 
Osim što je prava riznica zdravih masnih kiselina, ujedno je i odličan izvor vlakana, folne kiseline, vitamina B6, kalija i bakra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se desi da vam polovica avokada koja ostane neiskorištena propadne pa stoga evo nekoliko savjeta kako čuvati avokado.
Jedan od načina je da prerezanu polovicu avokada premažete maslinovim uljem koje će spriječiti doticaj avokada sa zrakom, a tako i njegovu oksidaciju.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Avokado je najbolje konzumirati kada je potpuno sazre, a može se jesti onda kad mu kora prijeđe iz zelene boje u tamnosmeđe zelenu ili u gotovo u crnu boju te kada osjetite da se plod pod laganim pritiskom blago udubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morate znati da plod nastavlja sazrijevati i prilikom skladištenja pa je vrlo važno znati kako ćete čuvati avokado

Nezreli avokado potrebno je staviti u običnu papirnatu vrećicu i držati na sobnoj temperaturi dok ne omekša, što obično traje dva do pet dana.
Ako želite ubrzati proces zrenja, u vrećicu stavite i jabuku ili bananu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas zanima kako čuvati avokado koji je već sazrio, reći ćemo vam da ga držite u hladnjaku i iskoristite u roku od maksimalno dva dana. 
A želite sačuvati avokado koji je već narezan, pokapajte ga sokom limuna ili pak octom pa tek onda spremite u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku.

Ako želite čuvati avokado u smrznutom obliku, morate ga očistiti te napraviti od njega pire u koji ćete dodati 1 čajnu žličicu limunovog soka na dva avokada. Tako pripremljen pire stavite u vrećicu koju ćete, opet hermetički zatvorenu, spremiti u zamrzivač. Ovako spremljen avokado može se čuvati do 5 mjeseci, a odličan je za salate, sendviče i umake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo