Maslinarstvo / Maslina uljarica osnova je gotovo svih jela u dalmatinskoj kuhinji

Image
Foto: www.pixabay.com

Osnovna podjela sorti maslina polazi od njihove namjene, pa se svrstavaju u masline uljarice i stolne sorte. Maslina uljarica intenzivnog je mirisa i okusa

28.10.2018.
7:30
www.pixabay.com
VOYO logo

Maslina je glavna uljarica koja se koristi u dalmatinskoj kuhinji.
U Hrvatskoj se danas uzgaja mnogo domaćih sorti maslina, a u suvremenim se nasadima osim domaćih uvode se i mno­ge gospodarski vrijedne sorte uvezene ponajviše iz Italije i Francu­ske.

Maslina uljarica  u svojim plodovima ima veći sadržaj ulja nego stolna maslina i uglavnom su sitnijeg ploda. Stolne sorte krupnijeg su ploda, s povoljnijim odnosom mesa i koštice i manjim sadržajem ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masline koje se koriste za proizvodnju ulja su masline uljarice, ali masline se ne koriste samo kako bi se iz njezinih plodova moglo proizvesti maslinovo ulje već postoji mnogo sorti koje su namijenjene konzumaciji.
U studenom i prosincu obavlja se berba maslina uljarica  za proizvodnju ulja.

Plodovi maslina uljarica se s grana mogu trgati pomoću neke vrste češljeva, koji mogu biti pokretani i mehanički, a padaju u mreže prethodno prostrte na zemljište ispod masline. Upotrebljavanju se i strojevi koji imaju dijelove za trešnju, treskalice koje se zakače se za biljku i svojim vibracijama uzrokuju padanje plodova.
Masline spontano opadaju s drva i završavaju na mrežama.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se u jednom nasadu sade autohtone sorte, onda bi bilo najbolje sljedeći sortiment: da oblica bude zastupljena 50 posto, drobnica 5 posto, levantinka 35 posto, te maslina uljarica ili dužica 10 posto. 

To bi značilo da za jedan maslinik od 100 maslina ide 50 oblica, 5 drobnica, 35 levantinki i 10 maslina uljarica ili dužica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo