zdravo povrće / Lisnati kelj: Kada je najbolje jesti lisnati kelj?

Image
Foto: Pixabay

Lisnati kelj je biljka iz porodice kupusnjača te je još poznat pod nazivom crni kelj. U nastavku saznajte sve o njegovom uzgoju

24.6.2019.
16:04
Pixabay
VOYO logo

Lisnati kelj ili crni kelj je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Raste kao mali razgranati grm stvarajući mnoge listove. Ima vretenast korijen, vrlo dobro razgranat, cvate u drugoj godini te ima male žute cvjetove. Kao povrtna biljka poznata je bila i starim Grcima i Rimljanima, no smatra se da mu je dom Toskama gdje je poznat pod nazivom Cavolo Nero – crni kelj.

Lisnati kelj se može sijati od početka proljeća pa do sredine ljeta. Stvara duguljaste listove kroz cijelu vrtlarsku sezonu te što ih češće konzuirate to bolje, a smatra se da je poslije prvih mrazova čak i boljeg okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste kao malo stabalce i neprestano stvara nove izdanke iz glavne stabljike koji će i samo rađati nove listove. Listovi se kidaju prema potrebi te se koriste kao i uobičajeni kelj. Najveću kvalitetu imaju sirovi listovi od kojih se uz dodatak ili mrkve mogu raditi zelenu sokovi, no mogu se kuhati i dodavati varivima.

Lisnati kelj Iznimno je otporan na hladnoću i dobro uspijeva u svakom vrtnom tlu, pod uvjetom da je dobro drenirano. Lisnatom kelju ne smeta snijeg. Izmrzli se listovi otkinu i ostave u toploj prostoriji da se otope. Najbolje uspijeva na vlažnom humusnom tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo