Grahorice / Kako se odvija sušenje graha?

Image
Foto: Pexels

Znate li kako se odvija proces za sušenje graha i zašto je pravilno sušenje graha važno

12.11.2019.
22:14
Pexels
VOYO logo

Već je prošlo vrijeme dozrijevanja graha zrnašau vrtovima. Vrijeme dozrijevanja je uglavnom mjesec srpanj i kolovoz, ako ste ga sijali u svibnju, a kako se obavlja sušenje graha?

Niske vrste su zapravo više-manje već i prilikom branja dozrele, dok će visoki grah u glavnini dozreti nešto kasnije.
Ali grah možete pobrati u različito vrijeme zriobe.
Možete ga i pospremiti na razne načine, a jedan od njih je sušenje graha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo par načina kako spremiti svježi, mladi grah.
Presni grah je naziv koji se koristi u Međimurju za zeleni, svježi grah. On se bere sa samih biljki graha dok još nije suhi, nego u trenutku kad polako počinju mahune mijenjati boju iz zelene u blijedu boju, ali opet prije nego se mahune posuše. Tako pobrani grah se čuva zamrzavanjem. Ovakva zrna graha su mekša i veća od suhog graha pa se i kraće vrijeme kuha. 
Međutim, ako želite i grah za sjeme, morate nešto ostaviti da se posuši na samoj biljci, stoga je sušenje graha važno pravilno obaviti.
Prednost suhog graha pred svježim grahom je što ga nakon berbe možete pospremiti na suho i tamno mjesto, ne treba koristiti energiju kako kod zamrzavanja svježeg graha. Nedostatak ovakvog graha pred svježim grahom je što se mora duže kuhati, sitniji je i poželjno ga je prije kuhanja namakati.
Suhi grah bere se sa stabljika graha tek kad se potpuno posuše mahune. 
Tu morate biti oprezni i pobrati grah na vrijeme – ako ne poberete na vrijeme suhe mahune s vrta, nakon određenog vremena one mogu popucati na samoj stabljici i tako se sva zrna mogu rasuti po vrtu.

Za sušenje graha potrebno je pobrane mahune staviti na neku staru plahtu i stavim sušiti na suncu – dok ne popucaju mahune. 
Nakon što se nekoliko sati sušenje graha odvija na jakom suncu, još dodatno sav grah  je potrebno izgaziti. Hodati po njemu da još i sve ostale mahune popucaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga izdvojite zrna iz preostalih mahuna, te očišćeni grah još malo ispušite ili premjestite iz jedne posude u drugu na laganom vjetru, da biste izdvojili eventualne suhe ostatke mahuna. Time je i sušenje graha završeno i možete ga pospremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo