Biljni svijet / Biljka kuka jestiva je ali i vrlo otrovna biljka

Image
Foto: www.pixabay.com

Biljka kuka vrlo je slična šparogama, a razlikuje se od njih po tome jer njezini izdanci rastu u luk i svijaju se prema tlu, kukasto, pa otud vjerojatno i ime biljke

24.9.2018.
21:23
www.pixabay.com
VOYO logo

Biljka kuka (lat.Dioscorea communis), poznata i kao bljušt, obični bljušt, samonikla je biljka iz porodice dioscoreaceae (bljuštovki). Izdanci ove biljke su jestivi, ali plodovi su vrlo otrovni. Nazivaju je još i crna kuka, kukača ili kukovina.

Kuka je biljka koja raste diljem Europe, na Krimu, Kavkazu u Maloj Aziji i drugdje. Nalazimo je u gustim šikarama ili listopadnim šumama na rastresitom, hranljivom tlu bogatom ilovačom, a često se skriva i raste u suhozidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuka je biljka povijuša i penjačica čiji izdanci dosežu 2 do 4 m visine. Vrhovi izdanaka su svinuti a izdanci su vrlo lisnati. Lišće je srcoliko, korijen gomoljast i 20 do 30 cm dugačak. Plod joj dozrijeva tijekom ljetnih mjeseci, crven je, bobičast (3 do 5 sjemenki) i vrlo otrovan. Grozd čine 4 do 6 crvenih bobica.

Priroda nas u rano proljeće počasti s dvije biljke izuzetno zdrave i bogatoga nutritivnog sastava, a to su biljka kuka i šparoga. Šparoge su ravne i u većini slučajeva tanje od kuke, a biljka kuka je pri vrhu izdanka je savijena pa je po tome vjerojatno i nazvana tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jestivi izdanci biljke kuka beru se tijekom proljeća, a za jelo se pripremaju vrhovi i oni sočni dijelovi stabljike, a treba odbaciti sve dijelove koji ne pucaju kad se presaviju. Pripremaju se na više načina a jedan od najčešćih je skuhati ih i pripremiti na salatu s tvrdo kuhanim jajima. Mogu se jesti i sirove ili kao omlet. Pomalo je gorkasta okusa, vrlo slična šparogama. ​Sezona im traje negdje do pred kraj svibnja kad otvrdnjavaju i nisu za jelo.​
Kada se vrhovi počnu sušiti i biljka počne dobivati crvene plodove znamo da biljka više nije za jelo.

Jestivi izdanci biljke kuke imaju blagi diuretički učinak, a treba ponoviti da su plodovi otrovni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korijen ove biljke se upotrebljava pri liječenju reumatskih bolesti, ali pri uporabi treba biti vrlo oprezan jer može "spaliti" kožu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo