Aromatično bilje / Alviza biljka - koliko poznajete ovu biljku?

Image
Foto: Pixabay

Alviza biljka je trajno stabalce koje, ako ga se pusti da slobodno naraste, može narasti i do 1 metra u širinu i visinu. Koristi se u izradi parfema i likera

5.6.2018.
23:00
Pixabay
VOYO logo

Alviza biljka - LIMUNOVAC  (Aloysia citrodora), sve su to nazivi za trajno stabalce koje, ako ga se pusti da lijepo naraste, može narasti  i do 1 metra u širinu i visinu.

Ima blijedozelene listove koji su mekani i kopljastog oblika. Cvjetovi su sitni i duguljasti bijelo - ružičastih nijansi. Skupljeni su grozdove dugačke i do nekoliko desetaka cm. Ti se grozdovi pojavljuju ljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listovi ove aromatične biljke imaju jak miris, vrlo sličan mirisu limunske trave, koji se širi čak i ako sam lagano dotaknete u prolazu biljku.

Listovi alvize se koriste svježi ili sušeni, od marinada, začina za roštilj pa do spravljanja likera koji je gorak pa je stoga dobar za probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima nasuprotne listove ili u grupi skupljeni po tri. Ako ih smrvite među prstima osjeća se izrazit miris limuna.

Alviza biljka je trajna zimzelena biljka iz obitelji verbena. Zovu je i limunovac ili citronovac. Ne podnosi visoke temperature ali zato dobro podnosi orezivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno rasprostranjena u Južnoj Americi, gdje raste sve do 3000m nadmorske visine. U naše krajeve je donesena krajem 19. stoljeća. Razmnožava se sjemenom ili reznicama. Voli osunčana staništa koja su dobro drenirana.

Nove se sadnice zakopajte u zemlju na otvorenom tijekom 5. mjeseca. Udaljenost između tih sadnica treba biti 1 metar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alviza biljka se razmnožava mladicama, a najbolje uspijeva na zaklonjenim položajima na južnoj strani, ili u velikim posudama.

Morate je često podrezivati ako želite održati oblik i veličinu biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listovi alviza biljke se koriste za čaj, ali u razumnim količinama, te kao začin za aromatiziranje napitaka, kolača i sladoleda. Koriste se svježi i sušeni. Kao takvi mogu dugo vremena zadržati aromu.

Destilacijom listova i stapki dobiva se eterično ulje vrlo bogato aldehidima. Koristi se u izradi parfema, kod stresa i depresije te kao pripravak u higijenske svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje alviza biljke fototoksično je i djeluje loše na kožu. Vrlo je skupocjeno pa se često falsificira citronelom ili limunskom travom koje su manje vrijedne.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo