Treći tjedan

Nakon oplodnje, perioda zigote i morule, nastaje blastocista. Blastocista se implantira, ili usadi, u sluznicu maternice te se nastavi razvijati.

Mama

Ovulirat ćete ovaj tjedan i uz malo sreće ostati trudni. Međutim, vaša će se trudnoća brojati od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana oplodnje! Prilikom probijanja sluznice može doći do laganog krvarenja. To je normalno i nije ništa zabrinjavajuće. Vaše tijelo tada ispušta imunosupresivni protein poznat kao “rani trudnički faktor” koji pomaže da vam tijelo ne prepozna vašu tek začetu bebu kao uljeza.

Beba

Oplodnja će se dogoditi ovaj tjedan. Jajašce i spermij će se sresti u tzv. Fallopijevoj tubi koja povezuje jajnik s maternicom. Oplođeno jajašce dalje putuje i ugrađuje se u zadebljanu sluznicu maternice. To putovanje može potrajati 7 do 10 dana. Tijekom tog putovanja jajašce se multiciplira dok ne dosegne veličinu od oko 0,1 do 0,2 milimetara. Službeno ime vašeg djeteta je blastocista.

Naime, u roku od otprilike 24 sata nakon što spermij prodre u jajnu stanicu dolazi do spajanja muških i ženskih kromosoma. U narednih nekoliko dana stanica se dijeli. Za četiri ili pet dana nakon oplodnje od novonastalih stanica formira se šuplja kuglica (sitnija od glavice pribadače) koju čine vanjska ovojnica i unutrašnja stanična masa (embrioblast). Ta se kuglica naziva blastocista. Mnoge stanice koje tvore vanjsku ovojnicu blastociste s vremenom će se razviti u tkivo koje ne tvori dijelove embrija. Od embrioblasta će se razviti dijete.

Blastocista se pričvrsti za stijenke maternice i počne stvarati posteljicu, kroz koju će plod iz majčinog krvotoka dobivati kisik i hranu te odbacivati otpadne tvari. Ovu ‘šuplju kuglicu’, čine trofoblast, to jest vanjska ovojnica blastociste, i malena nakupina od tridesetak stanica, takozvani embrioblast, koja je pričvršćena za unutrašnju stijenku kuglice. S vremenom se iz trofoblasta razvije posteljica, a embrioblast postane ljudski embrij.

Tata

Jeste li znali da prilikom ejakulacije u prosjeku izbacite oko 200 do 300 milijuna spermija, a samo njih dvjestotinjak stigne do zrelog jajašca?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr