Provjerene teme koje tinejdžeri neće odbiti

Roditelji tinejdžera teško započinju komunikaciju s njima, a pitanja često ostanu bez odgovora ili se konverzacija pretvori u svađu.

Kako je bilo u školi, kako si proveo dan – sva ta pitanja završe blijedim gledanjem ili kratkim odgovorom. Roditelji se trude započeti komjunikaciju bez uspjeha.

Psihologica Barbara Greenberg nudi nekoliko trikova za razgovore s tinejdžerima.

Naravno, postoji nekoliko preduvjeta da konverzacija bude uspješna – uvjerite se da je vašem tinejdžeru do razgovora i je li zaokupljen nečim drugim. Za dobar razgovor i roditelji i dijete trebaju biti prisutni tijelom i duhom.

Omiljene teme za razgovor koje vjerojatno neće voditi do svađe:

1. Pokažite interes za fotografije vašeg tinejdžera. Tinejdžeri vole fotografije i rado pričaju o njima.

2. Pokažite interes za glazbu koju vole, zatražite da vam puste omiljene pjesme.

3. Ponekad vole da ih pitate događaju li se u školi neke drame – posebno ako oni osobno nisu uključeni u njih.

4. Tražite da vam pokažu rezultate rada njihovih hobija ili klubova. Bilo koji hobi da ih zaokupljuje, pokažite interes za onim što su napravili u zadnje vrijeme.

5. Pokažite interes o bilo kakvim izvankolskim aktivnostima.

6. Pokažite im fotografije vas kao tinejdžera. Sigurno će biti fascinirani. Budite spremni na smijeh. Ako imate fotografiju svoje tinejdžerske simpatije, pokažite je. Tako će shvatiti da su i tada tinejdžeri imali slične probleme.

Poanta je da pokažate interes o aktivnostima koje se ne tiču same škole. Tinejdžeri su u uvjereni kako je jedino što vi želite čuti koju su ocjenu dobili u školi, ali to nije istina, zar ne?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr