Pregnital kapsule – dodatak prehrani za trudnice i dojilje

Pregnital kapsule namijenjene su trudnicama, dojiljama i ženama koje se pripremaju za trudnoću. Ako planirate trudnoću, uzimanjem Pregnitala nadoknadit ćete nedostatak u zalihama vitamina, željeza i omega-3 i 6 nezasićenih masnih kiselina te tako spremni dočekati razdoblje koje je za organizam fizički i psihički vrlo zahtjevno.

Zbog današnjeg način života, mnoge žene imaju loše prehrambene navike pa često ulaze u trudnoću bez potrebnih zaliha vitamina i minerala. Zapravo je trudnoća ta koja ih potakne da više paze na svoje zdravlje i na potrebe svog organizma za vitaminima i mineralima. Idealno bi bilo da se Pregnital počne piti nekoliko mjeseci prije trudnoće kako bi organizam već stvorio potrebne zalihe.

Pregnital možete uzimati tijekom cijelog razdoblja trudnoće i dojenja ili ako ne dojite dok se organizam ne oporavi od trudnoće i porođaja (od 3 do 4 mjeseca, po potrebi i dulje). Majčino mlijeko najbolja je hrana za novorođenčad, a napominjemo i to da je majčino mlijeko jedini odgovarajući način dobivanja omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina koje su bitne za razvoj mozga i inteligencije novorođenčeta.
Pregnital kapsula sadržava: ulje sjemenki crnog ribiza koje prirodno sadržava omega-6 i omega-3 masne kiseline, vitamin B1, B6, B12 i folnu kiselinu te minerale magnezij i željezo.
Omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline imaju mnogo funkcija u organizmu i služe za različite potrebe. U trudnoći su omega-3 i omega-6 esencijalne masne kiseline iznimno važne za rast fetusa te razvoj njegova živčanog sustava i inteligencije. Povoljno utječu na vrijeme porođaja te smanjuju mogućnost pojave depresije u trudnoći. Omega-3 i omega-6 masne kiseline izolirane su iz sjemenki ulja crnog ribiza te se dobro podnose.

Folna kiselina (vitamin B9) prijeko je potrebna za sintezu DNA, odnosno za izgradnju novih stanica u organizmu. Nakon začeća, zbog ubrzanog razvoja fetusa i placente, potreba za folnom kiselinom je najveća. Zato se 6 mjeseci prije planirane trudnoće preporučuje uzimanje dodatka prehrani koji sadrže folnu kiselinu kako bi se stvorile njezine zalihe u organizmu.

Tiamin (vitamin B1) uključen je u brojne funkcije organizma uključujući živčani i mišićni sustav, metabolizam ugljikohidrata i enzimske procese. Vrlo ga je malo uskladišteno u organizmu te se nedostatak može osjetiti već za četrnaest dana.
Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin važan u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata. Sudjeluje i u stvaranju krvnih stanica i neurotransmitera koji su važni za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava fetusa. Vrlo je važan i za pravilan razvoj imunološkog sustava. Neka istraživanja pokazuju da vitamin B6 može smanjiti mučnine i povraćanje kod nekih žena u trudnoći. Hrana koja sadrži vitamin B6 je svinjetina, govedina, piletina, tuna, mrkva, kupus, grašak, krumpir, špinat, soja, banane.

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je važan u proizvodnji DNK, genetskog materijala stanica. Sudjeluje i u održavanju živčanih i krvnih stanica zdravima. U trudnoći, kao i ostali nutrijenti, prolazi kroz placentu, a u razdoblju dojenja dijete ga od majke dobiva mlijekom. Zato je važno da majka ima dobar status tog vitamina. Dodatno uzimanje vitamina B12 osobito je važno kod majki vegetarijanki jer su glavni izvori vitamina B12 životinjski proizvodi, meso, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi i riba.
Željezo je mineral koji potpomaže rast, sprečava umor, sudjeluje u obrani organizma od stresa i infekcija te je nužan za distribuciju kisika putem krvi. U trudnoći zbog porasta volumena krvi raste i potreba organizma za željezom. Kako bi se proporcionalno pratila promjena u organizmu, količina unosa željeza u pravilu se udvostručuje. Najbogatiji izvor željeza su crveno meso, jetra, žumanjak, šparoge, zeleno lisnato povrće, sušeno voće, žitarice.

U trudnoći zbog pojačanog metabolizma i zbog rasta djeteta povećavaju se potrebe organizma za magnezijem, što je najjače izraženo u posljednjem tromjesečju trudnoće kada dijete troši najviše magnezija, a njegov manjak može uzrokovati grčenje mišića trudnice, koje može zaprijetiti i preranim trudovima i potaknuti rizik od prijevremenog porođaja. Zato je iznimno važno konzumirati hranu bogatu magnezijem.
Pregnital kapsule potražite u ljekarnama!

Proizvođač: Laboratoires Yves Ponroy, 85 612 Montaigu Cedex, Francuska
Zastupnik za RH: Medical Intertrade d.o.o., Dr. F. Tuđmana 3, 10431 Sveta Nedelja, Hrvatska

http://www.yvesponroy.com.hr/pregnital.html

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr