TROŠITE RACIONALNO

PAMETNA GARDEROBA ŠALJE SMS: ‘Bok, ja sam tvoja haljina i stvarno me dugo nisi nosila’

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako većina ljudi u svojoj garderobi ima četiri puta više odjeće negoli prije dvadeset godina, ali da od svega najčešće nose samo 20 posto.

Sve to znači kako bacanje novca, tako i vremena potrebnog za odabir i kupovinu. Britanci, tako, godišnje kupe 2,15 milijuna tona obuće i odjeće, a vrijednost robe koja im stoji u ormarima penje se čak do 30 milijardi funti!

Dolazi doba pametne odjeće. Novi Victoria’s Secret grudnjak mjeri otkucaje srca

Šalje obavijesti, nudi se na prodaju…

Znanstvenici Sveučilišta u Birminghamu odlučili su riješiti taj problem tako što su u okviru projekta Internet odjeće (Internet of Clothes) razvili tehnologiju za tzv. pametnu garderobu koja će nam slati SMS poruke ako je nismo nosili neko dulje vrijeme.

A ako budete ignorirali poruke, dobiti ćete obavijest organizacije koja se bavi recikliranjem tekstila, a kojoj je vaša zapostavljena haljina isto tako poslala poruku.

I ne samo to, već će ta haljina (ili bilo koji drugi komad odjeće koji već neko vrijeme ignorirate) biti u stanju sama sebe ponuditi na on-line aukciji.

Riječ je o tome da će svaki pametni komad odjeće imati čip koji će slati poruke. Jasno, čip će biti otporan i na pranje i na peglanje.

Cilj ovog projekta je utjecati na svijest ljudi, posebno onih koji impulzivno kupuju svoju odjeću, da se riješe te loše navike te da svoj novac i vrijeme troše na neke pametnije stvari.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr