Zbog ovoga su naše bake imale 15 cm uži struk

Širina ženskog struka u posljednjih se 60 godina povećala u prosjeku za 15 centimetara. Najverojatniji razlog? Žene ne troše kalorije na obavljanje kućanskih poslova kao što su to činile njihove bake.

Bez pomoći suvremenih kućanskih aparata, domaćice iz 1950-ih trošile su tisuću kalorija dnevno više na uobičajene kućanske poslove.

Kada se usporede životni stilovi, današnje žene imaju više sjedilački način života, jer ih većina radi puno radno vrijeme i dan provodi za radnim stolom.

Dodatni fizički napor potreban za čišćenje i pranje u 1950-ima značio je da prosječna žena ima struk od 71 centimetar. Danas prosječna žena ima struk od 86 cm.

Žene su bile aktivnije i manje su jele

Mjerenja su provedena u Velikoj Britaniji povodom obilježavanja dijamantnog jubileja vladavine kraljice Elizabete II. U istraživanju je sudjelovalo 8 tisuća muškaraca i žena, kojima se mjerio obujam struka, dnevni unos kalorija i način života. Ti su se podaci usporedili s prosječnim statistikama iz 1952. godine, kada je britanska kraljica zasjela na tron.

Osim što su imale aktivniji život, žene su u 1950-ima i jele manje. Tipično su unosile 1.818 kalorija dnevno, u usporedbi s 2.178, koliko ih prosječno unose današnje žene.

Stručnjaci smatraju da je tome uzrok moderna aparatura, koja suvremenim domaćicama pomaže u obavljanju kućanskih poslova. Današnje žene moraju odvajati vrijeme kako bi išle vježbati u teretanu te manje stvari obavljaju bez automobila.

Istraživanje je pokazalo i da su se promijenile i veze između generacija u posljednjih šest desetljeća. Nekada se od odrasle djece očekivalo da novčano pomažu roditelje, no danas oni iznad 50 godina još uvijek podupiru svoju djecu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr