Zbog ovoga su naše bake imale 15 cm uži struk

Širina ženskog struka u posljednjih se 60 godina povećala u prosjeku za 15 centimetara. Najverojatniji razlog? Žene ne troše kalorije na obavljanje kućanskih poslova kao što su to činile njihove bake.

Bez pomoći suvremenih kućanskih aparata, domaćice iz 1950-ih trošile su tisuću kalorija dnevno više na uobičajene kućanske poslove.

Kada se usporede životni stilovi, današnje žene imaju više sjedilački način života, jer ih većina radi puno radno vrijeme i dan provodi za radnim stolom.

Dodatni fizički napor potreban za čišćenje i pranje u 1950-ima značio je da prosječna žena ima struk od 71 centimetar. Danas prosječna žena ima struk od 86 cm.

Žene su bile aktivnije i manje su jele

Mjerenja su provedena u Velikoj Britaniji povodom obilježavanja dijamantnog jubileja vladavine kraljice Elizabete II. U istraživanju je sudjelovalo 8 tisuća muškaraca i žena, kojima se mjerio obujam struka, dnevni unos kalorija i način života. Ti su se podaci usporedili s prosječnim statistikama iz 1952. godine, kada je britanska kraljica zasjela na tron.

Osim što su imale aktivniji život, žene su u 1950-ima i jele manje. Tipično su unosile 1.818 kalorija dnevno, u usporedbi s 2.178, koliko ih prosječno unose današnje žene.

Stručnjaci smatraju da je tome uzrok moderna aparatura, koja suvremenim domaćicama pomaže u obavljanju kućanskih poslova. Današnje žene moraju odvajati vrijeme kako bi išle vježbati u teretanu te manje stvari obavljaju bez automobila.

Istraživanje je pokazalo i da su se promijenile i veze između generacija u posljednjih šest desetljeća. Nekada se od odrasle djece očekivalo da novčano pomažu roditelje, no danas oni iznad 50 godina još uvijek podupiru svoju djecu.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr