Kao i drugi orašasti plodovi i kesten sadrži masti, ali u puno manjoj količini. Ne deblja i sadrži vitamine koji će odlično djelovati na organizam. Razumna količina kestena na dan, kako biste mogli dobiti sva njegova pozitivna svojstva je 85 grama.
Hranjiva svojstva jesenskog ploda
Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.
Plod kestena bogat je folatima što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete osim vitamina C pronaći i vitamine B1, B2 i B6 te folnu kiselinu. Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih stanica i za sintezu DNK. Ovo je hrana dobra za trudnice jer sprječava pojavu anomalija kod fetusa.
Jedući kestene u organizam ćete unijeti i:
- vlakna
- magnezij
- bakar
- mangan
- kalcij
- željezo
- cink
- kalij
Unosom kestena vlakna će pomoći da se smanji razina kolesterola. Od kestena se mogu raditi i brašna i pirei jer je, kao i lješnjak i badem, bez glutena. S druge strane, ima veći postotak škroba radi čega je sličniji krumpiru i kukuruzu.
Kesten kao lijek
Ovaj plod možete jesti kuhan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osjetiti ćete njegov zanimljiv okus i dobiti sve nutritivne vrijednosti.
Čaj od kestena
Kesteni su poznati po tome da pomažu kod probavnih i bubrežnih tegoba. Čaj od kestena pomaže kod simptoma astme i bronhitisa.
Divlji kesten za vene
Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to se od njega mogu raditi razne tinkure i kreme jer je i on ljekovit. Divlji kesten kao lijek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemeroida, bolne menstruacije i kod povećanja prostate.
Kesten čuva srce
U kestenu se nalazi visoka razina mono-nezasićenih masti kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi razina kolesterola.
Izbacuje vodu iz sistema
Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma pa time pomaže kod bubrežnih i želučanih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz crijeva kao i vode.
Djeluje protuupalno
Radi svojih protuupalnih svojstava idealna je namirnica za ljude koji pate od artritisa i reume.
Recept za tortu od kesten pirea
Potrebni sastojci:
- 250 grama oštrog brašna
- 200 grama šećera u prahu
- 1 žlica praška za pecivo
- 180 ml mlijeka
- 130 grama maslaca
- 2 jaja
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- žličica arome ruma
- cimet
Nadjev:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 250 grama kesten pirea
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, sodu bikarbonu i izmješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac koji ste predhodno omekšali, šećer u prahu, cimet, 2 jaja pa izmješajte mikserom. Kada ste dobili smjesu pola suhih sastojaka iz prve zdjele dodajte i miješajte kuhačom. Na to ulijte mlijeko i dodajte ostatak suhe smjese. Kalupe za pečenje premažite uljem i krušnim mrvicama i stavite papir za pečenje. Pecite na 180°C, 40 minuta.
Ohlađenu tortu premažite rumom, šlagom i na to stavite kesten pire.