KARDAMOM: /

Indijski začin limunskog okusa odličan je za mariniranje i slastice

Image
Foto: praxisvita

Začin koji nam stiže iz Šri Lanke, a koristi se već od davnina. Može se pronaći u obliku plodova, sjemenki ili praha.

7.10.2017.
11:00
praxisvita
VOYO logo

Ovo je grmolika biljka koja raste do 3 metra u visinu, a izdanci su joj dugački do 60 centimetara. Cvijet je u obliku metlice, a plod je zapravo trokutasti tobolac u kojem se nalazi do 18 sjemenki. Kardamom cvate između prvog i petog mjeseca u godini, a kada cvate, listovi su zelenkaste, bijele ili ljubičaste boje. Kada ocvate stapke stvaraju zelene kapsule ili plod. Plod je svjetlozelene ili tamnosmeđe boje, a sjemenke zelene ili crne. Velike su kao zrno papra.

Korištenje u kuhinji

Kardamom se može koristiti kao plod, sjemenka ili prah. Komuške u kojima se nalaze sjemenke su najčešće zelene ili bijele, dok smeđe nisu kardamom već srodna vrsta. Kada se sjemenke melju brzo gube okus, pa je bolje kupovati cijele komuške i onda oljuštiti sjemenke. Kardamom se koristi kao začin, ali i u medicinske svrhe, u kozmetičkoj industriji i za parfeme. Nakon kupnje čuvajte ga u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetska vrijednost kardamoma

U 100 grama ovih sjemenki nalazi se oko 311 kcal, od čega je 68,5% ugljikohidrata, 11% proteina i 7% masti. Također sadrži:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kalcij
  • magnezij
  • fosfor
  • željezo
  • cink
  • mangan
  • vitamin C
  • riboflavin
  • niacin
  • vitamin B6
  • vlakna
  • fitosterol

Kako bi se iskoristila sva njegova ljekovita svojstva, najbolje ga je koristiti u obliku tinkure, kao čaj ili eterično ulje. Pozitivna svojstva utječu na cijeli organizam.

Djelovanje na probavni i endokrini sustav U kardamomu se nalaze komponente koje će pomoći kod poticanja metabolizma i loše probave. Smanjiti će grčeve, nadutost i žgaravicu izazvanu gastritisom. Osim toga može pojačati apetit i smanjiti potrebu za povraćanjem i mučninu. Osim u crijevima, pomoći će u bubrezima jer će ih čistiti od kalcija i uree. Na taj način će se popraviti problemi urinarnog trakta, ali i smanjiti težina te ukloniti toksini iz organizma.

Image
BOL U BUBREZIMA: /

Saznajte kada je vrijeme da se ozbiljno zabrinete i napravite nešto po tom pitanju

Image
BOL U BUBREZIMA: /

Saznajte kada je vrijeme da se ozbiljno zabrinete i napravite nešto po tom pitanju

Poticanje cirkulacije Ima svojstvo poticanja cirkulacije pa se tako može koristiti u slučajevima astme jer će poticati cirkulaciju krvi u plućima. Jednako tako dobro djeluje na različite respiratorne alergije. Osim što ima atiupalna svojstva, poticati će cirkulaciju pri masažama. Tako ćete lakše i bolje opustiti mišiće i pokrenuti bolji protok krvi kod, na primjer, proširenih vena. Smanjiti će upaljene živce, bolove u leđima, ali i stres. Može se primijeniti na otekle zglobove jer će smanjiti upalu.

Ublažava depresiju Čaj s mljevenim kardamomom pomoći će ublažavanju depresije. Ako ste pušać, neutralizirati će štetno djelovanje duhana. Osim toga dobar je i za upale grla i promuklost. Može pomoći pri visokim temperaturama i poticati iskašljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recepti s kadramomom

Kardamom ima blago kiselkasti limunski okus pa je zanimljiv za korištenje u slanim i slatkim jelima. Najviše se koristi u indijskoj kuhinji za pripremu začinske mješavine i jela kao što su curry, pilava, sladoledi od pistacija i badema.

Kako biste uopće koristili kardamom za slana jela, preporučujemo da sjemenke lagano popečete na tavi. Ako ga pomiješajte sa soli ili vegetom, paprom i limunom, možete ga koristiti za mariniranje mesa, najbolje piletine. Možete ga pomiješati s češnjakom, soli, paprom i kimom za mariniranje janjećih kotleta. Tako možete raditi i različite umake u koje ćete ubaciti kardamom i ostale jače začine. S okusom se odlično slažu i žitarice kao što su riža i kus kus. U slatkim jelima ga možete koristiti kao dodatak biskvitima ili dizanim tijestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilav riža na indijski način

Pilau, pilaf ili pilav je jelo od riže koje se u sličnom obliku jede na Balkanu, u Aziji, Istočnoj Africi, Južnoj Americi i na Karibima, a ako ga i vi želite pojesti naučite ga pripremati po našim uputama. Navedena količina dovoljna je za 4 porcije.

Potrebni sastojci:

  • 300 grama riže dugog zrna
  • 900 ml vode
  • 120 g indijskog oraščića
  • 4 klinčića
  • 1/4 šalice sjemenki kardamoma
  • 2 cm korice cimeta
  • 1 žlica kima
  • 3 glavice luka
  • 120 grama sušenih grožđica
  • 1 žličica kukurme
  • 1 žličica šafrana
  • 1 vezica korijandera
  • maslinovo ulje i sol

Postupak:

Nasjeckajte dvije glavice luka, a jednu narežite na kolutove. Indijske oraščiće skupa s kardamom izmrvite u mužaru. U lonac vrele vode dodajte šafran i ostavite da se tako kuha na laganoj vatri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tavu stavite 3 žlice maslinovog ulja i kada se ugrije dodajte klinčić, koru cimeta i kim. Pomiješajte i pržite na srednje jakoj vatri. Nakon 2 minute dodajte mrvljene sjemenke indijskog oraščića i kardamoma, rižu, sjeckani luk, grožđice i kukurmu. Stalno miješajte i pržite do 4 minute. Kada je gotovo posloite, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu.

Posipajte sve polovicom mrvljenih indijskih oraščića, prelijte vrelom vodom u kojoj se kuhao šafran pa stavite kuhati u pećnicu. Zagrijte ju na 220°C i pecite tako 25 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj tavi na maslinovom ulju pirjajte kolutove luka na srednje jakoj vatri oko 4 minute. Nasjeckajte korijander.

Kada je pilav gotov, rasporedite ga u tanjure, posipajte prženim kolutima luka, sjeckanim korijanderom i ostatkom mrvljenih indijskih oraščića.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo