JAPANSKE SHIITAKE GLJIVE: /

Ultimativna zdrava namirnica koja uništava stanice raka u trenu!

Image
Foto: Annie Spratt

Shiitake gljive su japanske gljive koje se svrstavaju u veoma ljekovite jestive namirnice. Potiču s azijskog kontinenta gdje prirodno rastu u šumama. Upotrebljavaju se za prehranu, ali i kao lijek.

21.5.2017.
16:00
Annie Spratt
VOYO logo

Ove gljive zauzimaju drugo mjesto na spisku najčešće uzgajanih gljiva na planeti. Shiitake gljive sadrže dosta minerala kao što su kalij, kalcij, željezo i magnezij. Osim toga, bogate su B vitaminima, aminokiselinama i biljnim vlaknima. Shiitake gljive štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih tvari, daju energiju i podižu vitalnost organizma.

Ljekovitost shiitake gljiva

Shiitake gljive se sve više koriste kao namirnica za borbu protiv raka i prevencije raka. Ojačavaju imunitet i bore se protiv mnogih infekcija i upala u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništavaju stanice raka

Ove gljive imaju preventivno djelovanje protiv kemijskih spojeva koji uzrokuju rak. Uz to imaju terapijsko antitumorsko djelovanje u svim fazama razvoja raka. Snažno djeluju protiv kroničnih upala koje su uzrok preko 20% svih slučajeva raka kod ljudi. Shiitake gljive usporavaju rad i rast tumornih stanica, te pokreću njihovo samouništenje. One preveniraju stvaranje metastaza kočenjem pokretljivosti tumorskih stanica te slabe njihovu sposobnost prianjanja na zdrave stanice.

Ove gljive u potpunosti koće sve zloćudne tumore kao što su karcinomi, sarkomi, leukemija, limfomi. Omogućuju i potpuno povlačenje malignih tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osnažuju imunitet

Pojačavaju rad glavnih mehanizama imunološke obrane od raka. Korištenje aktivnih tvari iz shiitake gljiva u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupni učinak jer pomažu u osnaživanju imuniteta kod terapija. One i produljuju život oboljelima od raka i onima koji su ga preboljeli.

Ova namirnica pomaže u stimuliranju sazrijevanja i umnožavanja obrambenih stanica koje su uključene u imunološku samoobranu organizma te utječe na pojačavanje aktivnosti monocita, limfocida i ostalih stanica potrebnih za jačanje imuniteta.

Pomažu pri kardiovaskularnim bolestima

Shitakee gljive snižavaju povišene razine kolesterola u krvi i jetri, čime se koči i usporava razvoj ateroskleroze, arterioskleroze i s njima povezanih krvožilnih bolesti. Potiču izlučivanje suvišnoga kolesterola. Snižavaju povišene količine zasićenih masti te čiste unutarnje stijenke krvnih žila od masnih nakupina. Ujedno, smanjuju visoki krvni tlak pa i tako pomažu organizmu smanjivanjem mogućnosti za dobivanje srčanog ili moždanog udara.

Povećavaju otpornost na bakterijske infekcije

Korištenje ovih gljiva u svojoj prehrani pomoći će vašem organizmu da poveća otpornost protiv različitih patogenih bakterija koje su otporne na antibiotike. One mogu omogućiti zaštitu od toksičnog stresa uzrokovanog endotoksinima koje proizvode bakterije. Shiitake gljive pomoći će pri proizvodnji aktivnog kisika koji ubija bakterije. Osim bakterijskih infekcija pomoći će i kod virusnih upala, ali i gljivičnih infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatije su za ove bolesti, no imaju pozitivan učinak na cijeli organizam:

  • bore se protiv virusa
  • pomažu u liječenju autoimunih bolesti
  • poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
  • reguliraju razinu šećera u krvi
  • otklanjaju umor, slabost i nesanicu
  • pospješuju regeneraciju jetre
  • liječe alergije, astmu, dermatitis i psorijazu
  • pospješuju cirkulaciju
  • pomažu u liječenju artritisa i reume
  • poboljšavaju seksualne funkcije
  • pojačavaju izdržljivost i snagu organizma
  • ublažavaju nuspojave kemoterapija
Image
Foto: Allef Vinicius

Recepti sa shiitake gljivama

Kako bi najlakše uvrstili ovu zdravu namirnicu u svoju prehranu, pripremili smo vam recepte uz kuhare sa Finirecepti.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletina sa shiitake gljivama i povrćem iz woka

Potrebni sastojci:

  • 450 g pilećih prsa u filetima
  • 1 i pol žlica kukuruznog škroba
  • 40 ml prošeka
  • 50 ml sojinog umaka
  • 250 g mrkve
  • 250 g svježih mahuna
  • 250 g luka
  • 250 g shiitake gljiva
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 i pol žlica đumbira
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 2 žlice umaka od ljutih papričica
  • sol i papar
  • ulje

Upute po koracima: Piletinu očistite i narežite na komade veličine zalogaja, gljive i luk na trakice, mrkvu na kose kolutiće, očišćene mahune na komade veličine 4-5 cm, a đumbir i češnjak naribajte.

U zdjelu stavite žlicu sojinog umaka, ulijte polovicu prošeka, žlicu ulja, dodajte kukuruzni škrob, posolite i pjenjačom izmiješajte sastojke. Zatim dodajte komade piletine i sve zajedno dobro izmiješajte.

U zasebnu zdjelicu stavite umak od ljutih papričica, ulijte umak od kamenica, preostali prošek i sojin umak te pjenjačom izmiješajte sastojke. Po stijenkama vrućeg woka prelijte ulje, dodajte komade marinirane piletine i pržite ju sa svih strana 5-6 minuta. Prženu piletinu izvadite na toplo, a po stjenkama woka prelijte cca. 200 ml vode i kuhačom skinite karamelizirani sloj od prženja te kuhajte na laganoj vatri dok tekućina napola ne ispari. Nakon 2-3 minute dodajte kolutiće mrkve i komade mahuna te pirjate 2-3 minute. Dodajte trakice luka i gljiva, naribani đumbir i češnjak, promiješajte i pirjate dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 1-2 minute ulijte mješavinu umaka od kamenica, ljutih papričica i sojinog umaka. Vratite piletinu, izmiješajte sastojke i maknite s vatre. Jelo rasporedite na tanjure, po želji posipajte sjeckanim vlascem i poslužimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shiitake gljive s morskim kozicama

Potrebni sastojci:

  • 8 shiitake gljiva
  • 125 g repova morskih kozica
  • 1 glavica luka
  • 1 limun
  • 1 kriška tosta
  • 2 jaja
  • 50 g sir ementaler
  • 100 ml bešamel umaka
  • 40 g maslaca

Upute po koracima: Gljive očistimo, očetkamo i odvojimo im stapke. U tavi rastopimo polovicu maslaca, dodamo gljive bez stapaka te ih pržimo na laganoj vatri, s obje strane 2-3 minute. Zatim ih posolimo i premjestimo u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu.

Na preostalu masnoću dodamo sjeckane stapke, sjeckani luk, očišćene repove morskih kozica te pirjamo dok luk malo ne omekša. Zatim umiješamo limunov sok i maknemo sa vatre. Tost ispržimo i narežemo na sitne kockice.

U zasebnu zdjelu odvojimo žutanjke od bjelanjaka, dodamo kockice tosta, začinimo solju i paprom, dodamo repove morskih kozica i izmiješamo. Dobivenu smjesu stavimo preko gljiva, prelijemo s malo bešamel umaka i posipamo ribanim sirom. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu pod gril na 220°C oko 5 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo