Kiwano potječe iz Južne Afrike gdje raste kao samonikla biljka koja se često koristila kao izvor tekućine. Okus joj se često uspoređuje s mješavinom kivija, banane, dinje i limuna. Uz to, odlična je za utažiti žeđ.
Uzgoj kiwana i kako ovo voće izgleda?
Ova tropska biljka je raširena i u kontinentalnim krajevima, no najčešće se uzgaja u staklenicima te se radi toga može kupiti u bilo koje doba godine. Ovu biljku treba posaditi na sunčano i toplo mjesto gdje nema mnogo vjetra, najbolje oko kraja svibnja. Uz to, biljka kiwano voli nisku vlažnost zraka.
Treba ga okopavati i prihranjivati po mogućnosti svaka 2-3 tjedna, te redovno zalijevati odstajalom vodom. Plodovi kiwana pojavit će se tijekom kolovoza, a izgledati će kao jajoliki krastavci dužine do 15 centimetara i s mnogo manjih bodlji. Kiwano je jednogodišnja biljka.
Biljka može doseći do 3 metra duljine, a i pušta vriježe. Listovi su veliki, prekriveni dlačicama i liče na listove krastavaca. Cvjetovi kiwana su svjetlo žuti.
Kako koristiti kiwano?
Kiwano se može brati kao mali zeleni plod, tada ima mekanu koru i može se jesti narezan poput krastavca. Krajem kolovoza i u rujnu počinje zreti, postaje slatkast i mijenja boju u narančastu. U tim trenucima okusom više podsjeća na dinju, a unutrašnjost omekšava. Posve zreli plodbi su narančasti, s bodljicama i ispunjeni su brojni košticama. Kora im je tanka i tvrda.
Plodovi se mogu čuvati nekoliko mjeseci, čak i na sobnoj temperaturi, samo je bitno da se ne dodiruju međusobno.
Upotreba kiwana u prehrani
Kiwano se može koristiti u voćnim salatama ali i osvježavajućim napitcima. Od kiwana se mogu raditi smootiji.
Smoothie od kiwana i lubenice
Sastojci:
- četvrtina narezane lubenice
- jedna limeta
- pola kilograma jagode
- jedan kiwano
- jogurt ili mlijeko
- 3 žlice meda
Priprema:
Svo voće operite, očistite i narežite. Sve sastojke pomiješajte zajedno u mikseru. Po želji dodajte mlijeko ili jogurt, ovisno o tome koliko gusti smoothie želite. Možete dodati i nekoliko kockica leda. Ovaj smoothie preporučujemo jesti svjež.
Sok od kiwana i grožđa
Pokušajte nabaviti potpuno zreli kiwano. Ako ne uspijete pronaći takav, kupite svjež i ostavite da odstoji i dobije narančastu boju. Izrežite kiwano na dva dijela i po želji izvadite sjeme. Iz jedne polovice kiwana možete vaditi unutrašnjost i sjeme. Plod ubacite u čašu i na to ulijte sok od grožđa. Ovime ćete dobiti pravu vitaminsku bombu za vaš organizam.