PRIZNAJTE, KOLIKO VAM SE PUTA OVO DOGODILO? / Tri najbizarnije pogreške u kuhinji i kako ih ubuduće spriječiti

Image

Opreza prilikom rukovanja nožem nikad ne može biti previše, ali čekajte - porezotine su tek jedna od tri posljedice nepromišljenih poteza tijekom kuhanja

1.2.2021.
14:54
VOYO logo

Možda niste ozbiljnije razmišljali o tome, ali kuhinja može biti opasno mjesto - ta prostorija u vašoj kući najviše prijeti ozljeđivanju - bilo da su u pitanju noževi, kipuća voda, struja ili neki drugi način. A kakvih je nesreća prilikom kuhanja sve bilo u novoj sezoni 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', saznat ćete uskoro na RTL-u.

1. Ozljeđivanje ruke prilikom rezanja peciva

Image

Pixabay

Vjerojatno vam je ovo na prvom mjestu liste najčešćih ozljeda, a i studije su pokazale da je to vrlo česta ozljeda u kuhinji. Krivi položaj ruke za vrijeme rezanja uzrok je ovoj nesreći. Ispravan način rezanja peciva, ako uopće postoji, je polaganje peciva na ravnu površinu. Dok ga držite rukom, pomoću nazubljenog noža za kruh, pecivo režite vodoravno, držeći nož paralelno s radnom površinom. Tko bi rekao da je ovoliko nauke potrebno za rezanje peciva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Klizanje zbog prolivenih tekućina

Image

Pixabay

Prolijevanje tekućine dovoljno je jednostavna pogreška te se vjerojatno može ponoviti a da ne bude posljedica. Dosta često nam se svima dogodi da kipuća voda iscuri iz posude na štednjaku ili se prolije po podu dok peremo suđe, a onda kasnije netko naleti na nju i dogodi se nesreća. Najbezbolnija je opcija pobrisati lokvice čim se stvore. Predlažemo da držite nekoliko krpica sa strane tako da vam stalno budu pri ruci ili nozi.

3. Opekline od čili-papričice

Image

Pixabay

Možda još jedna iznenađujuća nezgoda na listi, ali čili-papričica popularan je izbor prilikom kuhanja. Ako se ne pazi i ne koristi pažljivo, može rezultirati neugodnim i vrlo bolnim iskustvom. Naime, ove ljute papričice sadrže prirodna ulja koja mogu rezultirati izgaranjem svega s čime dođu u kontakt, uključujući i vaše prste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste spriječili ovu nezgodu, predlažemo korištenje gumenih rukavica. Ili, ako vam se ipak ne sviđa pomisao na kuhanje u rukavicama, možete premazati ruke biljnim uljem prije usitnjavanja. Biljno ulje će također zaustaviti izgaranje. Nakon sjeckanja, odmah operite ruke sapunom i toplom vodom, a ako imate ulja na rukama, umočite ih u mlijeko ili jogurt kako biste uklonili ulje. Izbjegavajte kontakt s očima. Moglo bi to biti vrlo bolno iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo