PECITE ZDRAVO: / Ovih pet sastojaka učinit će svaki kolač ukusnijim i zdravijim

Image
Foto: Flickr

Nadolazeći blagdani pravo su vrijeme da zauvijek promijenite način na koji ste do sada pekli kolače i konačan proizvod svojeg truda učinite zdravijim za vas i vašu obitelj.

17.11.2015.
8:33
Flickr
VOYO logo

Sve što je potrebno jest malo modificirati recepte, a garantirano, ovi će savjeti pridonijeti da kolači i dalje budu jednako ukusni, ali i zdraviji.

1. Koristite prirodne boje za hranu

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Ukrašavanje torti i kolača umjetnim bojilima za hranu može se vrlo lako izbjeći tako da, primjerice, za rušićasti šlag, dodate samo sok od višanja. Na taj način spriječit ćete unošenje nepotrebnih umjetnih kemikalija u svoj organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

2. Bijelo brašno zamijenite zobenim ili nekim drugim brašnom

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Bijelo brašno za kolače predivna je namirnica, no može ju se zamijeniti i s drugim, poput zobenim. Samo jedna šalica tog brašna opskrbit će vaš organizam vlaknima. Ujedno, zob ne sadrži gluten, pa stoga ne može u potpunosti zamijeniti bijelo brašno, ali mješavina to dvoje dat će divne rezultate u pećnici.

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Brašnu je dobro dodati i mljevene bademe. Na taj način tijesto kolača bit će bogatije proteinima i imat će gušću, masniju teksturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Umijesto ulja ili maslaca, upotrijebite "grčki" jogurt ili pire od voća

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Jogurt, mljevene banane ili sok od jabuke mogu biti odlična zamijena za ulje ili maslac. Pa ipak, želite li da vaš kolač ipak liči na nešto, maslac i ulje ne treba u potpunosti izbaciti, već količine smanjiti, dodajući jogurt i pire od različitog voća.

4. Izbacite smeđu čokoladu i ubacite sušeno voće

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Kolači moraju biti slatki, a šećera u sušenom voću, poput grožđica, datulja, smokava, ima na pretek. Tradicionalni recepti za kolače prepuni su takvih kreacija. Smeđu čokoladu zamijenite tamnom, za kuhanje. U njoj ima više kakaoa, a on je dobar za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Umijesto šećera, dodajte mlijeko u prahu

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Mlijeko u prahu fino miriši i ima slatkast okus. Čak jednu četvrtinu šećera potrebnu za izradu kolača možete izbaciti iz recepture tako da dodate ovu namirnicu. I mlijeko u prahu sadrži šećer, ali on dolazi od laktoze. Osim toga, kolaču ćete na taj način dodati proteine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo