STRUČNJAK UPOZORIO / Ove obroke nikad ne uzimajte sa švedskog stola! 'Vjerojatno su zaraženi mikrobima'

Image
Foto: Shutterstock

Sa švedskog stola ne bi trebalo uzimati kajganu, palačinke i žitarice te pekmez i maslac od kikirikija

20.3.2024.
18:11
Shutterstock
VOYO logo

Švedski stol za doručak u hotelima ili resortima vrlo je popularan, kao i na raznim domjencima i zabavama, a mnogi ljudi ga vole jer svoj tanjur mogu nakrcati do mile volje. No, mikrobiolog Jay Tetro otkrio je koju hranu bi trebali izbjegavati, piše LADbible.

Sa švedskog stola ne bi trebalo uzimati kajganu, palačinke i žitarice te pekmez, maslac od kikirikija, marmeladu i sirni namaz koji su najvjerojatnije zaraženi mikrobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su samo otvoreni i ima žlica i sličnih stvari, onda postoji vrlo velika vjerojatnost da će ljudi tu zabiti prste", kazao je Jay.

Također je rekao da bi rok trajanja nekih namirnica trebao biti razlog za zabrinutost i da bismo trebali biti "posebno oprezni" sa stvarima kao što su majoneza, kriške limuna i preljev za salatu jer je poznato da su "mjesta za razmnožavanje" bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo koju hranu treba izbjegavati na švedskom stolu!

Prženi krumpiri

Prženi krumpir može biti nedovoljno začinjen i mastan te se može brzo pokvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Voćna salata

Svježe voće može biti kontaminirano bakterijama poput salmonele, E. coli ili hepatitisa A. Osim toga, voćna salata može sadržavati slatke sirupe i sokove.

Image
Foto: Shutterstock

Sa švedskog stola ne bi trebalo uzimati kajganu, palačinke i žitarice te pekmez, maslac od kikirikija itd.

Žitarice

Žitarice, također, mogu biti pune šećera i rafiniranih ugljikohidrata, što znači da ćete kasnije biti gladni i tromi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dobar tek /

Trik za sočne i meke svinjske kotlete koji pali svaki put: Gotovi su za pola sata

Image
dobar tek /

Trik za sočne i meke svinjske kotlete koji pali svaki put: Gotovi su za pola sata

Sirove kamenice

Kamenice su posebno izložene velikom riziku od bakterija, poput norovirusa, a konzumiranje zaražene kamenice moglo bi imati potencijalno kobne posljedice.

Image
Foto: Shutterstock

Kajgana

Kod kajgane za švedski stol većinom se koristi prah ili otopina umjesto jaja kako bi se to jelo brže i jeftinije pripremilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Prethodno kuhano meso za doručak

Slanina i kobasica su kraljevi švedskog stola za doručak. No, što duže stoje, to su lošiji jer masnoća curi iz mesa.

Palačinke

Poput prženih krumpirića, palačinke su optimalne kvalitete kada su svježe, u suprotnom ih treba izbjegavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto ovih nabrojenih jela, sa švedskog stola najbolje je uzeti svježe voće, dimljeni losos, sir i nareske.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Razbijeni, pokvareni, neregistrirani, ostavljeni da trunu: Ovo je groblje auta u Karlovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo