MLJAC! / Domaćice otkrile trik za sočno mljeveno meso: Ova kemijska reakcija čini čuda

Image
Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelji raznih specijaliteta s mljevenim mesom, ovako će vam biti još sočnije

15.3.2024.
7:33
Shutterstock
VOYO logo

Prženje mljevenog mesa za musaku ili sarmu može se odužiti jer se obično ispusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbjegli, iskusne domaćice koriste jedan trik, a to je soda bikarbona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako da mljeveno meso bude sočno?

Potrebno je na oko pola kilograma mesa dodati trećinu žličice sode bikarbone i lagano miješati mješavinu pa ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso pržite u tavi na srednjoj temperaturi.

Miješajte povremeno i ubrzo ćete vidjeti da se meso prži bez suvišne tekućine. Trik je u jednostavnoj kemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezanje proteina u mesu. Zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobiva lijepu smećkastu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HIT VIDEO /

Recept za savršeno pahuljastu kajganu: Dodajte ovaj sastojak i slijedite pravila

Image
HIT VIDEO /

Recept za savršeno pahuljastu kajganu: Dodajte ovaj sastojak i slijedite pravila

Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko jedne žličice na pola kilograma. Može se i soda prvo pomiješa s par žličica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Pričekajte petnaest minuta i onda pripremite meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekt, piše Espreso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Za šunkicu i jaja - 50 eura! Zagreb udvostručio jednokratni iznmos uskrsnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo