NEMA NA ČEMU! / Malo ljudi zna ovaj trik kako da banane što duže ostanu svježe

Image
Foto: Shutterstock

Važno je čuvati banane dalje od drugog voća koje otpušta etilen, kao što su jabuke, kruške i breskve

7.2.2024.
15:37
Shutterstock
VOYO logo

Mnogo ljudi vole jesti banane, no dosta njih ne zna kako ih što duže održati svježima. Stručnjak za domaćinstvo, koji ima TikTok račun pod nazivom Tipperk, otkrio je kako ih pravilno pohraniti, piše New York Post.

POGLEDAJTE VIDEO: Njemačka uvodi četverodnevni radni tjedan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje imam četiri banane i isprobat ću četiri različite metode pohranjivanja", otkrio je stručnjak u videu.

Jednu je bananu stavio u zdjelu na pultu. Vrh druge banane omotao je prozirnom folijom te ju je odložio u zdjelu. Stručnjak je vrh treće banane omotao mokrim papirnatim ručnikom, pa je i nju stavio u zdjelu. Četvrtu bananu stavio je u frižider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE MORATE IH BACITI /

Ako vam se ovo dogodi s mrkvom ima spasa: Stručnjak objasnio kako jednim trikom spasiti omiljeno povrće

Image
NE MORATE IH BACITI /

Ako vam se ovo dogodi s mrkvom ima spasa: Stručnjak objasnio kako jednim trikom spasiti omiljeno povrće

"Ona koja je stavljena na pult još dobro izgleda. Druga, s vrhom omotanim u plastičnu foliju, također izgleda prilično dobro. Treća banana, umotana u mokri papirnati ručnik, jednako je dobra kao i prve dvije", otkrio je stručnjak.

Banana koja je bila u hladnjaku nije bila u baš najboljem stanju. "Iznenađujuće, banana čuvana u hladnjaku dobila je tamne mrlje i brže je sazrela", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Folija sprječava širenje etilena

Banane mogu stajati van hladnjaka od dva do šest dana. Kako biste izbjegli da jedna nagnječi drugu, objesite ih na kuku umjesto da ih držite u zdjeli. Također, držite ih podalje od sunčeve svjetlosti jer povećanje temperature voća uzrokuje njegovo brzo sazrijevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umatanje stabljike banane u plastičnu foliju dulje je održava svježom i žutom.

"Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja. To će ih duže održati svježima jer zadržava plin etilen na vrhu voća, koji bi se bez folije širio pa bi ostale banane bile izložene plinu", rekao je direktor organizacije CE Safety Limited Gary Ellis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i drugo voće, banane proizvode etilen, plin bez boje i mirisa koji je ključan u procesu zrenja. Njegove visoke razine uzrokuju omekšavanje banana i pretvaranje iz zelene u žutu, pa onda u smeđu boju.

Zato je važno čuvati banane dalje od drugog voća koje otpušta etilen, kao što su jabuke, kruške i breskve. Također, izbjegavajte stavljati banane u zatvorene prostore, poput plastične vrećice ili ladice hladnjaka, jer mogu zadržati etilen i ubrzati sazrijevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo