KREPKO UŽIVANJE: / Pileći gulaš u sasvim novom i neodoljivom izdanju

Image
Foto: Thinkstock

Prema nekim gastro-lingvistima, čim u jelu nema nikakve stoke (goveda, ovce...) jelo se ne može zvati gulaš, nego automatski postaje paprikaš, varivo...

30.10.2015.
7:36
Thinkstock
VOYO logo

Ističu kako riječ gulaš dolazi od mađarskog "Gulyás", pastir, te je originalno u pitanju jelo kojeg su tijekom ispaše pripremali na polju, najčešće od govedine ili teletine, ali i i druge stoke koja je stradala po putu.

No što se nas tiče, ovo slasno jelo s piletinom i bundevom možete nazvati i pileći uvarak, i dalje će biti neodoljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više recepata i trikova možete pročitati u specijalu Tjedan bundeve

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 veća komada pilećeg bijelog mesa 1 žlica sveže majčine dušice 450 g očišćene bundeve 300 g gljiva 1 luk 2 žlice brašna 2,5 žlice maslaca 1 žlica maslinovog ulja 125 ml vrnja za kuhanje 600 ml pilećeg ili povrtnog temeljca 1 žlica sjeckanog peršina Sol, papar

Priprema:

Meso očistite od kože i izrežite na nešto manje filete, posolite popaprite, začinite majčinom dušicom i zalijte s malo ulja pa sve izmješajte. Nakon toga meso posipajte i s dvije žlice brašna, dobro utrljajte pa ostavite sa strane. Bundevu izrežite na sitnije kockice, a gljive na ploškice. Luk nasjeckajte što sitnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zdjelu stavite žlicu maslaca i ostavite da se istopi. Na zagrijani maslac stavite piletinu i pržite po dvije minute sa svake strane pa izvadite. U istu zdjelu stavite još jednu žlicu maslaca pa dodajte crveni luk i gljive. Ostavite da se pirja 2-3 minute. Zatim dodajte bundevu i piletinu, sve skupa pirjajte minutu-dvije pa dodajte temeljac, poklopite i ostavite lagano krčkati dok bundeva ne omekša.

Na samom kraju dodajte vrhnje i peršin i ostavite da nepoklopljeno kuha još minutu, dvije, sklonite i poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo