Kraljica blagdanskog stola definitivno je pečena purica: Evo kako će biti sočna, aromatična i dobro pečena

Image
Foto: Instagram, skyeandwalker

Purica nikako ne smije biti suha, zato je jednako važna i priprema i samo pečenje

24.12.2017.
13:00
Instagram, skyeandwalker
VOYO logo

Jedan od najljepših trenutaka tijekom Božića je druženje s obitelji za svečanim ručkom iil večerom, a blagdanska trpeza u mnogim hrvatskim domovima podrazumijeva kraljicu stola - pečenu puricu.

Pečenje purice i nije neka znanstvena fantastika, ali ipak se radi o delikatnijem mesu koje lako može ispasti presuho i bezukusno. Ako ste ti i tvoj partner majstori u pripremanju ovog jela, svaka vam čast, ali ako s njome niste baš na ti i voljeli biste je ispeći kako spada, evo nekih korisnih savjeta kako će biti sočna i bogatog okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smije biti prevelika

Što je purica veća, to ju je teže ispeći i potrebno je više vremena. Ako imaš veliku obitelj, bolje pripremi dvije manje purice, nego jednu ogromnu. Vrijeme pečenja ovisi o težini purice, stoga se purica od dva kilograma, primjerice, peče dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak salamura

Puretina je krto meso koje se mora dobro posoliti kako bi upila sol i imala okus. To ćeš najbolje postići ako je uroniš u salamuru, odnosno mješavinu vode i soli uz začine po želji. Možeš dodati češnjak, timijan pa čak i malo meda.

Zašto salamura? Purica će tijekom noći upiti vodu i sol te se tijekom pečenja neće sasušiti nego ostati sočna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečenje

Najvažnije je da prvo zagriješ pećnicu na 140 °C, unutra smjestiš puricu zajedno sa par žlica svinjske masti, pokrivenu je pečeš oko sat vremena i onda temperaturu spustiš na 100 °C. Peče se polako da toplina postupno prodire u meso, kako bi ono bilo sočno. Tijekom pečenja polijevaj je masnoćom koju je pustila, a po potrebi dodavaj vodu ili temeljac. Zadnjih 15 minuta je peci bez poklopca, premaži s malo meda da korica bude zlatna i hrskava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želiš da je aromatična, ispod kože puricu natrljaj kombinacijom rastopljenog maslaca i timijana.

Kada je gotova...

Purica se ne reže odmah kad je pečena već mora malo odmoriti. Pusti da odstoji oko 15 minuta i onda je spremna za rezanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz puricu je odličan i umak od povrća

Za odličan, aromatičan umak puricu možeš napuniti mrkvom, celerom, peršinom, lukom i ostalim povrćem za juhu te je tako ispeći. Kada je pečena, povrće se izvadi i izmiksa zajedno s temeljcem. Ovaj umak je odličan uz pire, pečeni krumpir ili pečeni batat. Mogućnosti su raznolike ;)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo