Kako održati svježinu i kvalitetu mesa?

Znanstveni dokaz da grickanje kikirikija ili jedenje maslaca od kikirikija najmanje pet puta tjedno može prepoloviti rizik od srčanoga udara, davno je usvojen.

26.8.2010.
12:32
VOYO logo

Španjolski osvajači su u 15. stoljeću prenijeli kikiriki u Europu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. stoljeću, i to iz Afrike. Kikiriki je bogat proteinima, sadrži značajne količine željeza, cinka, magnezija i vitamina D.

Prije godinu dana znanstvenici s Harvarda dokazali su da kikiriki snižava kolesterol, sprječava upale, poboljšava stanje krvnih stanica oko srca i smanjuje rizik od srčanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, znanstvenici sa North Carolina Sveučilišta tvrde da je ekstrakt ovojnice kikirikija bogat antioksidansima koji čuvaju boju crvenog mesa te usporava njegovo kvarenje.

Dodan u svježu govedinu, održala se željena razina boje mesa, onemogućio se razvoj neugodnih aroma te inhibirao oksidaciju lipida i mioglobina tijekom kuhanja. Ekstrakt kikirikija pokazao je djelotvornost sintetičkih konzervansa koji se rabe u mesnoj industriji, prenosi Vitamini.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo