Fina, neodoljiva sarma

Malo je onih koji odolijevaju njezinom okusu. Priprema se na nekoliko načina i od različitih vrsta mesa, a jede se u cijeloj Lijepoj našoj. Okrjepljuje i zadovoljava i one najgladnije.

4.1.2011.
17:05
VOYO logo

Sastojci:

1 velika glavica kiselog kupusa 800 g mljevene svinjetine 200 g mljevene junetine 400 g svježeg svinjskog mesa (rebra) 200 g sušene slanine 150 g riže 50 g svinjske masti 2 glavice luka 3 režnja češnjaka 1 jaje 2-3 lovorova lista sol i papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarma prema receptu Crochefa.com: http://www.crochef.com/video/temp/net_hr/net_2011-01-02.asx

Listove kiselog kupusa odvojimo od glavice i nožem stanjimo donji deblji dio, preostali kupus narežemo na rezance, luk očistimo i nasjeckamo, jaje umutimo, a rižu operemo i ocijedimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lonac, na ugrijanu svinjsku mast, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak i pržimo na laganoj vatri dok luk malo ne omekša.

U zdjelu stavimo mljeveno meso, dodamo prženi luk i češnjak, začinimo solju i paprom, dodamo umućeno jaje i rižu, te prvo kuhačom, a potom i rukom dobro izmiješamo sastojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim rukom uzmemo prikladnu količinu mesne smjese, stavimo ju na deblju, unutrašnju stranu lista kupusa, savijemo u sarmu, krajeve utisnemo prema unutra i postupak ponovimo s preostalim sastojcima.

Po dnu lonca rasporedimo narezan kupus, preko njega složimo red sarmi, prekrijemo ih narezanim kupusom, zatim ponovo složimo red sarmi, pa sloj narezanog kupusa, preko svega stavimo sušeno i svježe meso, dodamo lovorov list, po želji ulijemo rasol, potom toliko vode da prekrije sastojke, upalimo vatru, a kad zavri poklopimo i kuhamo na laganoj vatri, dva do dva i po sata, te poslužimo, savjetuje Crochef.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo