ZABORAVI / Evo kako češnjak ostaje svjež i do četiri mjeseca: Kuhar otkrio jednostavan način skladištenja

Image
Foto: Shutterstock

Kuhar Jerry James Stone otkrio je kako sačuvati otvorene lukovice češnjaka do četiri mjeseca jednostavnim trikom za skladištenje

25.1.2024.
16:47
Shutterstock
VOYO logo

Umjesto fizičkog bacanja češnjaka, što dovodi do nepotrebnog otpada, naučite najbolji trik za skladištenje hrane kako biste spriječili klijanje i kvarljivost luka.

Kuhar Jerry James Stone podijelio je osnove dobrog skladištenja lukovica češnjaka te je otkrio ključni način za dugotrajnije čuvanje češnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilno skladištenje češnjaka

Netaknuta lukovica češnjaka ostat će svježa i do šest mjeseci ako se čuva na suhom mjestu na sobnoj temperaturi, zbog čega je lukovice češnjaka najbolje čuvati u posudi na kuhinjskom pultu. Međutim, nakon što zdrobite lukovicu češnjaka kako biste upotrijebili češanj ili dva, ostali dijelovi mogu proklijati mnogo prije nego što se očekuje.

Jerry tvrdi da će otvorena lukovica češnjaka trajati samo nekoliko tjedana prije nego što počne klijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOGOM GLJIVICE /

Ovaj trik je potpuno promijenio igru: Evo kako će vam narezani kruh trajati puno duže i neće se upljesniviti

Image
ZBOGOM GLJIVICE /

Ovaj trik je potpuno promijenio igru: Evo kako će vam narezani kruh trajati puno duže i neće se upljesniviti

Najbolji način za pohranjivanje češnjaka uključuje stavljanje oguljenih češnjeva češnjaka u malu staklenku octa koju zatim treba čuvati u hladnjaku. Kuhar Jerry je rekao da ovaj pametni način skladištenja osigurava da češnjak ostane svjež do četiri mjeseca, što je puno dulje nego inače da stoji u kuhinjskom ormariću.

Imajte na umu da češanj češnjaka može promijeniti boju i postati plav ili ljubičast dok se čuva u octu, ali kuhar Jerry uvjerava da je i dalje potpuno siguran za konzumiranje. Ne samo da će režnjevi češnjaka i dalje biti sigurni za konzumiranje, promjena boje neće nimalo utjecati na okus pa možete nastaviti pripremati ukusna jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Kada treba prestati konzumirati luk

Nakon isteka roka od četiri mjeseca, sve preostale češnjeve češnjaka u octu treba baciti i ne biste ih trebali jesti. Međutim, ocat koji je pomiješan s maslinovim uljem, jestiv je i dalje i može biti odličan preljev za salatu. "Ocat traje vječno", rekao je Jerry.

Iako bi neki ljudi mogli doći u iskušenje da pohrane režnjeve češnjaka u maslinovom ulju, Jerry je savjetovao da to nikad ne rade. Kuhar je rekao: "Neću ulaziti u pojedinosti, ali zbog niske kiselosti u češnjaku i činjenice da maslinovo ulje uklanja kisik iz svega što je oko njega, to samo stvara priliku za botulizam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da je botulizam rijetka, ali ozbiljna bolest uzrokovana toksinom koji napada tjelesne živce. "A to je posljednja stvar koju želite. Jako je važno da koristite ocat", naglasio je Jerry, piše Express.co.uk.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Cijena luka tjera suze na oči, skočila za 66 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo