Danci imaju najslađu verziju omiljenog deserta: Evo recepta za simpatične, okrugle palačinke punjene čime kod želiš

Image
Foto: Instagram, j.a.w.photography

Zovu se æbleskiver i slične su našim fritulama, ali malo veće i okruglije

30.12.2017.
15:40
Instagram, j.a.w.photography
VOYO logo

Palačinke su nam drage u svim verzijama, makar ipak radimo one klasične koje po svijetu zovu 'crepes'. No, kada smo vidjeli kako Danci rade svoju verziju, nismo joj mogle odoljeti i odmah smo potražile recept.

Danske 'æbleskiver' slične su našim fritulama, samo što su okruglije i veće te ih možeš puniti čime god želiš, a možeš ih jesti i samo sa šećerom u prahu. Danci ih peku u posebnoj tavi s polukružnim odjeljcima, no poslužit će i kalup za muffine ili način na koji se rade fritule - grabljenje smjese žlicom i stavljanje u vruće ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 3 jaja
  • 400 ml vrhnja
  • pola vrećice praška za pecivo
  • pola vrećice vanilin šećera
  • pola žličice soli
  • žlica šećera

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Za početak odvoji žumanjke od bjelanjaka, a od bjelanjaka i šećera napravi čvrsti snijeg. U posebnoj posudi izradi žumanjke sa vanilin šećerom, brašnom, solju i praškom za pecivo.
  2. U žumanjke polako dodavaj snijeg i na kraju dodaj vrhnje. Otopi maslac, malo ga ohladi i dodaj smjesi za palačinke. Nauljene kalupe za muffine ili poseban kalup s polukružnim odjeljcima napuni smjesom i peci u pećnici na 200 °C.
  3. Palačinkama ne treba dugo pa čim vidiš da se smjesa počne stiskati, čačkalicom ih preokreni da se zapeku i s druge strane. Na kraju ih možeš napuniti Nutellom, pekmezom ili čime god želiš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo