Blagdanska slastica: Ovim receptom za voćni i slasni panettone iznenadite svoje ukućane na Božić

Image
Foto: thinkstock, MKucova

Iako ovaj kolač nije tradicionalna hrvatska slastica, volimo se njime počastiti za blagdane

24.12.2016.
14:50
thinkstock, MKucova
VOYO logo

Osim što za blagdane svi kod kuće imamo mađarice, vanilin kiflice, keksiće s pekmezom, breskvice i ostale suhe kolačiće, vjerojatno mnogi od vas za Božić vole pojesti i fini panettone.

Iako je ovaj božićni slasni kolač došao iz Italije, i kod nas ga se u trgovinama može naći za vrijeme blagdana i to u prilično šarolikim kombinacijama, veličinama i oblicima, a ukoliko ipak više volite svoje kolače pripremati sami, onda za vas donosimo ukusan recept za ovaj sočni kruh sa sušenim voćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A osim što je iznimno fin za pojesti s obitelji na Božić, ovaj kolač idealan je poklon za vaše najdraže, ako ste ove godine odlučili uložiti malo više truda od toga da im samo na brzinu kupite nešto u trgovini.

Kako mogu dolaziti u raznim veličinama, fora mini panettone kolačići mogu se lijepo umotati i prezentirati kao pokloni, a osim što će divno izgledati, vaši će prijatelji i obitelj biti oduševljeni i okusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, važno je znati kako je ovom kolaču potrebno nekoliko dana stajanja kako bi razvio onaj intenzivan, voćni okus te ga je zbog toga možda preporučljivije pripremiti malo ranije nego što ga namjeravate jesti, no to je samo ekstra savjet koji možete, ali i ne morate poslušati. A evo što će vam sve biti potrebno za njegovu pripremu...

Sastojci:

  • 180 mililitara mlijeka
  • jedna i pol žlica kvasca (ili jedna kockica svježeg kvasca)
  • otprilike 480 grama glatkog brašna
  • 12 velikih žlica otopljenog maslaca
  • oko 200 grama šećera
  • jedna i pol žlica soli
  • 3 jaja
  • 4 žumanjka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica soka od naranče
  • 1 žlica naribane kore od naranče
  • 1 žlica naribane kore od limuna
  • oko 75 - 80 grama suhog voća po želji (grožđice, limun, ribizla, orašasto voće)
  • rastopljeni maslac
  • 1 jaje za premaz

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko na laganoj vatri i ostavite ga na vatri sve dok ne postane toplo na dodir (ali ne vrelo). Zatim ga sklonite s vatre.
  2. U mlijeko umiješajte pripremljeni kvasac i oko 220 grama brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da stoji sa strane, pokriveno, otprilike 15 do 20 minuta.
  3. U veliku zdjelu dodajte maslac, sol, šećer, jaja (3 cijela i 4 žumanjka), vaniliju, narančin sok te naribane korice limuna i naranče. Miješajte rukama dok se ne sjedini (ili sve miješajte u procesoru, ukoliko ga koristite).
  4. Zatim u zdjelu dodajte i mješavinu mlijeka, brašna i maslaca koja je odstajala sa strane te sve zajedno kratko promiješajte.
  5. Zatim u smjesu dodajte brašno (ali ne sve odjednom, već malo po malo) i mijesite dok tijesto ne postane glatko.
  6. Tijesto će biti ljepljivo, pa ga stavite na pobrašnjenu površinu i dodajte mu sitno nasjeckano suho voće koje ste odabrali te sve još malo promijesite.
  7. Zatim tijesto stavite u posudu za pečenje panettonea oblikovanog u kuglu, ali ako nemate baš tu posudu može poslužiti i neka slična, malo viša posuda za pečenje (primjerice kruha).
  8. Površinu tijesta premažite rastopljenim maslacem i ostavite ga da se diže na nekom toplom mjestu. I neka se tijesto diže otprilike 2 do 4 sata, sve dok se ne udvostruči u veličini. Zatim ga premažite razmućenim jajem.
  9. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija, stavite panettone u pećnicu i pecite ga dok se ne podigne i ne poprimi zlatno smeđu boju (otprilike 40 minuta će biti dovoljno).
  10. Izvadite panettone iz pećnice kad je gotov, ostavite ga sastrane da se ohladi, posipajte ga šećerom u prahu ili napravite posebnu glazuru od šećera ako želite, a zatim ga poslužite i uživajte! P.S. Još je bolji kad odstoji nekoliko dana ;)
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo