Kuharica / Kako se priprema varivo od mahunarki?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li znali da možete miješati mahunarke i pripremiti ukusno miješano varivo od mahunarki? Donosimo ukusan i vegetarijanski recept za varivo od mahunarki.

2.11.2022.
11:57
Pixabay
VOYO logo

Ovaj ukusan recept za jednostavno vegetarijansko varivo od miješanih mahunarki je sjajan izvor biljnih proteina. Ovo varivo od mahunarki uključuje grah, slanutak, leću i mahune. Sastojci potrebni da se pripremi ukusno varivo od mahunarki su:

  • 70 g bijelog graha
  • 50 g slanutka
  • 50 g zelene leće
  • 50 g graška
  • 2 male glavice luka
  • 150 g mrkve, oguljene
  • 3 stabljike celera
  • 4-5 režnjeva češnjaka, oguljenih
  • 200 g pirea od rajčice
  • 10 g šećera
  • 5 ml soka od limuna
  • 50 g maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu

Varivo od mahunarki priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo što trebate učiniti kada pripremate varivo od mahunarki je namakanje mahunarki dan prije kuhanja najmanje 8 sati. U jednu zdjelu namočite grah i slanutak, a u drugu leću i mahune. Grah i slanutak ocijedite, te ih isperite. Stavite grah i slanutak u lonac, prelijte ih vodom, poklopite lonac poklopcem i pustite da zavrije. Nakon što prokuha, smanjite vatru na minimum.

U međuvremenu pripremite ostalo povrće. Luk narežite na sitne kockice. Mrkvu i celer narežite na srednje kockice. Češnjak narežite na tanke ploške. Zagrijte ulje u loncu s debelim dnom. Dodajte luk i pirjajte 5 minuta na jakoj vatri ili dok lagano ne porumene, neprestano miješajući. Dodajte mrkvu i celer te pirjajte još 5 minuta. Smanjite vatru na najnižu te dodajte češnjak. Kuhajte 1 minutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte pire od rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte 5 minuta i ugasite vatru dok se grah i slanutak ne skuhaju. Nakon što su grah i slanutak kuhani, prebacite ih u lonac s pireom od rajčice te smanjite vatru. Ocijedite i isperite leću i nasjeckani grašak. Dodajte ih u varivo od mahunarki te kuhajte dok se leća i grašak ne skuhaju. Dodajte sok od limuna i korigirajte začine. Varivo od mahunarki je gotovo. Ugasite vatru i ostavite gulaš da odstoji barem 15 minuta prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo