Kulinarstvo / Kako pripremiti sočnu i mekanu svinjetinu ispod peke u pećnici?

Image
Foto: Pixabay

Svinjetinu možete pripremiti u pećnici kao ispod peke. Kako pripremiti sočnu i mekanu svinjetinu ispod peke u pećnici?

8.9.2022.
10:25
Pixabay
VOYO logo

Peka je zvonolika keramička ili željezna posuda za pečenje na otvorenom ognjištu. Međutim, jeste li znali da možete peku staviti u pećnicu i kuhati kao uobičajena kuhinjska jela? Kako pripremiti sočnu i mekanu svinjetinu ispod peke u pećnici?

Sastojci potrebni da se pripremi svinjetina ispod peke u pećnici su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 i pol kilogram svinjskih rebara s kožom
  • prstohvat soli
  • prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 8 režnjeva češnjaka, narezanog na tanke ploške
  • 6 grančica ružmarina, sitno nasjeckanog
  • 12 listova kadulje, sitno nasjeckanih
  • 1 žlica maslaca
  • 200 mililitara bijelog vina
  • 6 manjih ljutika
  • 6 stabljika celera, narezanih na komade
  • 6 manjih mrkvi

Kako biste pripremili svinjetinu ispod peke u pećnici najprije pripremite svinjska rebarca. Izvadite meso iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 180°C. Oštrim nožem zarežite kožu i masnoću u obliku križa. Natrljajte pečena rebra solju, paprom i uljem, pazeći da uđete u sve ureze i šupljine. Utaknite režanj češnjaka i nasjeckani ružmarin i kadulju u urezane rezove koje ste napravili. Nakon toga zapecite rebra. Zagrijte maslac u tavi na srednje jakoj vatri dok se maslac ne zapjeni. Popržite svinjska rebra sa svih strana, uključujući i vrhove.

Meso prelijte bijelim vinom i dodajte ljutiku i celer. Stavite meso u peku s kožom prema gore i stavite u pećnicu. Pecite meso u pećnici 25 minuta. Dodajte mrkvu i repu i ostavite kuhati još 25 minuta. Sada stavite meso na povrće. Ako povrće izgleda suho, dodajte malo vode da ne zagori. Meso održavajte vlažnim tako da ga nekoliko puta tijekom preostalog vremena kuhanja polijete sokom od kuhanja. Svinjetina ispod peke u pećnici već je gotova i spremna za posluživanje nakon što se ohladi. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo