Mediteranska kuhinja / Pripremite francuski recept za krumpir dauphinoise i uživajte u mediteranskom jelu

Image
Foto: Pixabay

Želite se okušati u mediteranskoj kuhinji? Krumpir dauphinoise je savršen recept za početak. Saznajte što je krumpir dauphinoise i kako se priprema krumpir dauphinoise.

1.8.2023.
12:23
Pixabay
VOYO logo

Krumpir dauphinoise je francuski složenac od krumpira, vrhnja i sira. Tanke kriške krumpira kuhaju se u vrhnju s okusom češnjaka, lovora i muškatnog oraščića, a zatim se peku u vatrostalnoj posudi sa sirom dok ne poprime zlatnu boju i dok se ne zapeku. Ovo klasično francusko jelo jednostavno je, ali ugodno i savršeno se slaže s vrhunskim glavnim jelima kao što su pečeni goveđi file ili šunka. Sastojci za krumpir dauphinoise su:

  • 20 grama neslanog maslaca
  • 220 grama parmezana
  • 1 kg zlatnog krumpira
  • 3 klinčića češnjak
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 500 ml mlijeka
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 osušena lista lovora
  • 1 čajna žličica listova svježeg timijana
  • Sol i papar, po ukusu

Kada želite pripremiti francuski krumpir dauphinoise prvo što trebate učiniti je postaviti rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite posudu za pečenje s maslacem. Naribajte parmezan u posebnoj posudi. Ogulite krumpir i narežite na kolutove debljine 1 cm i stavite u veliki lonac. Sameljite 3 češnja češnjaka i dodajte mljeveni češnjak, vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni orašćić i lovorov list u lonac s krumpirom i pustite da lagano kuha na srednjoj vatri. Kuhajte, često miješajući, dok krumpir ne omekša, ali još uvijek bude malo čvrst, 5 do 7 minuta. Uklonite i bacite listove lovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovicu krumpira rešetkastom žlicom prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i posložite u ravnomjernom sloju. Odozgo stavite polovinu naribanog sira. Preostale krumpire rasporedite po siru u ravnomjernom sloju. Prelijte oko 400 ml mješavine vrhnja preko krumpira, zaustavljajući se odmah ispod gornjeg sloja. Pospite preostalim sirom. Pecite dok krumpir dauphinoise ne porumeni i lako se probuši nožem do dna posude za pečenje, 40 do 45 minuta. Ukrasite 1 žličicom svježeg lišća timijana i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta na rešetki prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo