Limunska kiselina se dobije iz voća i povrća uključujući limunove, limete, naranče, rajčice i grejp. Kiselina se čak proizvodi u rafinerijama kombiniranjem melase, dekstroze i šećera od trske. Limunska kiselina, kao i drugi sastojci i hrana, regulirana je i odobrena od strane američke Uprave za hranu i lijekove i europskih regulatornih agencija za hranu za uporabu u prehrambenoj i medicinskoj industriji. No mora se pripaziti jer limunska kiselina ima rok trajanja i može biti opasna ukoliko se konzumira nakon isteka roka trajanja.
Limunska kiselina je izuzetno topljiva u vodi. Limunska kiselina se također lako miješa u hrani, kremama i lijekovima. Za razgradnju kiseline nije potreban poseban katalizator. Nakon otapanja, okus kiseline je i dalje prisutan, njezina razina okusa varira ovisno o tome koliko ste dodali tekućini ili tvari u kojoj ste je otopili.
Limunska kiselina također se koristi za stabilizaciju ostalih sastojaka, okusa i boje pri kuhanju te u izradi kruha za dodavanje arome. Kiselina je biorazgradiva i brzo se metabolizira u ljudskom tijelu, a zatim se eliminira. Limunska kiselina rok trajanja zna isteći pa treba pripaziti kada se koristi uz hranu.
Limunsku kiselinu čuvajte u izvornoj boci ili posudi nerazrijeđenu. Kiselinu držite pri relativnoj vlažnosti od 50 posto i u temperaturnom rasponu od 10 do 25 stupnjeva celzijusa. Temperature iznad 30 stupnjeva celzijusa mogu uzrokovati stvrdnjavanje limunske kiseline u granuliranom obliku. Nemojte dodavati vodu ili bilo koju drugu tekućinu u kiselinu jer to smanjuje njezino djelovanje. Slijedite sve preporuke i upozorenja na bočici ili posudi s kiselinom. Kiselina može nadražiti kožu i oči, pa je držite dalje od očiju, sluzi i otvorenih posjekotina ili rana.
Limunska kiselina ima rok trajanja oko tri godine od datuma proizvodnje. Kemijski sastav i djelovanje kiseline ostaju stabilni najmanje pet godina u izvornom zatvorenom spremniku.
Limunska kiselina može biti vrlo korisna i može se koristiti na nekoliko načina, samo treba pripaziti jer limunska kiselina rok trajanja zna isteći dosta brzo.